Arcmaszkban még futni is lehet, bár biztosan nem könnyű

arcmaszban futas independent co ukNagy általánosságban kijelenthetjük, az emberek igen nagy egyetértésben utálják a koronavírus elleni védőfelszerelését, az arcmaszkot. Különösen a nyári melegben izzad meg jól benne az ember, alig kap levegőt és szíve szerint pár perc után letépné magáról, ha nem tartanák vissza az előírások és a fertőzéstől való félelem. Bár ez utóbbi napjainkban egyáltalán nem jellemző.

   Még májusban kezdett el gőzerővel terjedni a Facebookon az a téves információ, amely szerint az arcmaszk viselése káros az egészségre, mert miatta kevesebb oxigénhez jut a szervezet. Ezt az állítást cáfolta meg egy brit orvos – fedezte fel a kísérletet a Hvg.hu.

   Az elmélet alapja szerint, aki hordja, az az átlagosnál sokkal több szén-dioxidot lélegez be, ami nemcsak szédülést okozhat, hanem megemelheti a szén-dioxid szintjét a vérében. Hogy ez nem így van, azt egy orvos saját magán végzett kísérlettel mutatta be.
   Tom Lawton, az angliai Bradford Royal Infirmary orvosa egy sebészi maszkot vett fel, hogy megmutassa, az nem akadályozza az oxigén ki- és beáramlását. A férfi nem egyszerűen csak viselte az eszközt, hanem futott is vele, mégpedig 22 mérföldet, vagyis mintegy 35,4 kilométert egyhuzamban.
   Hogy a fenti téves felvetést megcáfolja, a futáshoz egy pulzoximétert is felhelyezett az ujjára. Ez az a kütyü, ami a vér oxigénszintjét hivatott mérni, ellenőrizni, ennek értékét pedig folyamatosan mutatja. Mint kiderült, Lawtonnak igaza volt: a vérének oxigénszintje végig a normál értékek között mozgott – számolt be róla a Newsweek. A mért legkisebb érték 98 százalék volt, ami megfelel az elvárásoknak, az orvostudomány szerint ugyanis 94 százalék felett tekinthető normálisnak a paraméter.
   Mindebből az következik, hogy a maszk egyáltalán nem volt negatív hatással a viselőjére. Márpedig, ha futás közben nem esik le a vér oxigénszintje, akkor minden bizonnyal a hétköznapi sétálás és bevásárlás közben sem fog – olvasható a Hvg.hu írásában.