Ha sok lesz a bolharák, kevesebb a műanyagszemét

bolharak nathistoc bio uci eduKöztudott, hogy rohamtempóban termeli az ipar világszerte a nehezen lebomló műanyagot, amelyek akár évszázadokig, vagy éppen évezredekig is megmaradnak és szennyezik a környezetet. Arról már korábban is írtunk, hogy vannak élőlények, amelyek segíthetnek a műanyag lebontásában, most egy újabb ilyen aprócska állat került reflektorfénybe.

   Korábban egy hernyóféléről derült ki, hogy szívesen fogyasztja a műanyagot, most a Corki Egyetem (UCC) kutatói állítják egy kicsiny rákféléről, hogy képes lebontani a mikroműanyagot, mégpedig 96 óra alatt egy sejtnél kisebb méretűvé.

   Mindeddig főként lassú fizikai folyamatoknak, mint a napfény és a hullámzás tulajdonították a műanyagok lebomlását, amely évekbe, évtizedekbe telhet. Az írországi kutatók a két centiméter hosszú bolharákot tanulmányozva arra a nem várt eredményre jutottak, hogy a kicsiny rákféle nemcsak elfogyasztja a mikróműanyag szemcséket, de hihetetlenül gyorsan le is bontja nanoműanyaggá.
   Alicia Mateos-Cárdenas, a Scientific Reports című tudományos folyóiratban megjelent tanulmány vezetőszerzője elmondta, hogy teljesen váratlan volt felfedezésünk, mert amikor három éve elkezdte ezeket tanulmányozni, őrültségnek tűnt, hogy a kicsiny állatok képesek lebontani a műanyagot, de a tanulmányuk azt mutatja, hogy a műanyagdarabkák alkották az állatok gyomrában felgyűlt mikróműanyag mintegy 66 százalékát.
   Mateos-Cárdenas a kísérletnél gömbölyű polietilén mikroszemcséket használt, amelyek a műanyag palackok általános összetevői. Minden egyes mikroszemcséhez fluoreszkáló festéket tapasztottak, hogy a műanyag elfogyasztását és lebontását mikroszkóppal követni tudják. A mikroszemcséket a rákfélék egy mikronnál kisebb, nanoméretű műanyaggá bontották le.
   A kísérlet során látták, ahogy a bolharákok állkapcsaikkal megőrölve megeszik a műanyagrészecskéket, és azok eljutnak az emésztőrendszerbe, de azt még nem értik, miként bontják le ezek az állatok a műanyagot – idézte Mateos-Cárdenst a The Guardian című brit napilap honlapja.