A túlpirított krumpli, kávé, a csipszek, kekszek és kenyerek rákkeltők lehetnek

piritos egett rehis comAz elektromos háztartási eszközöket árusító boltok polcain számtalan kenyérpirító található, óriási a választék belőlük, a neten meg még több kapható. Vagyis az emberek jelentős része pirítja kenyerét reggelijéhez, vacsorájához, miközben időről időre előkerül a figyelmeztetés: vigyázzunk mert a pirítós akár rákot is okozhat.

   Rosszindulatú daganatok kialakulásához vezethet a sütéskor keletkező akrilamid nagy dózisú, tartós fogyasztása – hívta fel a figyelmet a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének főtitkára pénteken az állami hírtévében. Erdélyi Alíz dietetikus szerint a megelőzésnek a változatos étrend a kulcsa.

   Ahogy a szakember elmondta, a vizsgálatok azt mutatják, hogy a felnőttek akrilamid-fogyasztásának legnagyobb részét sült burgonya, kávé, kenyér és keksz teszi ki.  Egy étel akrilamid-tartalma a sütési időtől is függ, vagyis egy három percig pirított kenyérnek kevesebb a károsanyag-tartalma, mint egy hat percig pirítottnak.
   A közvélekedés szerint a túlságosan megpirított kenyér megégett részeit nem szabad elfogyasztani, mert rákot okozhat. De valóban veszélyes az égett részek elfogyasztása? Az Index.hu cikke, amelyről a Házipatika.com számolt be, fokozott óvatosságra int.
   A veszélyes akrilamid nevű szerves vegyület akkor alakul ki, amikor szénhidrát-tartalmú ételt sokáig magas hőfoknak teszünk ki. Mesterségesen is előállítják, többek között festékek, műanyagok és ragasztók alapanyagául szolgál, a szervezetben felhalmozódva azonban komoly veszélyt jelent. Csupán 2002-ben jöttek rá, hogy bizonyos ételek odaégetésével – pontosabban a szénhidráttartalmú ételek tartós, 120-150 fokot meghaladó túlhevítésével – ez a szervezetünkbe is bejuthat. Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság állatkísérletekkel bizonyította, hogy az akrilamid génmutációkat és tumorokat okoz. Az egyik fő anyagcseretermék a glicidamid, valószínűleg ez a vegyület okozta a kísérleti egerekben megfigyelt elváltozásokért.
   A felnőtteknél a krumpli, kávé, csipszek, kekszek és kenyerek, a gyerekeknél a sült krumpli a legnagyobb beviteli forrás. Teljesen eltüntetni az akrilamid ezekből az ételekből, például a magas hőfokon sütött kenyérből nem lehet, de védekezhetünk ellene úgy, hogy nem hagyjuk túlzottan megpirulni az élelmiszert és a krumplit sem sütjük tovább az aranybarnánál – írta a az Index.hu cikke alapján a Házipatika.com.