Hernyók szabadíthatnak meg bennünket a szennyező műanyagtól

viaszmoly hernyoA szemét, ezen belül a nehezen lebomló műanyagok irdatlan tömege komoly károkat okoz a természetnek. Mindeddig nemigen találtak megoldást a szakemberek ezeknek az anyagoknak a gyors és környezetbarát lebomlására. A kiutat, mint számtalan más esetben is egy véletlen felfedezés mutatta meg.

   A leggyakrabban használt és szinte lebonthatatlan műanyagot, a polietilént (PE) is képes elfogyasztani a nagy viaszmoly hernyója – írták spanyol kutatók a Current Biology című szaklapban.


   Mivel nagy sebességgel képes az állat lebontani a műanyagot, a szakértők szerint nagy az esély a felfedezés biotechnológiai hasznosítására. Különleges tevékenységét véletlenül fedezték fel.
   A műanyag biológiai úton szinte egyáltalán nem bomlik le. A plasztikszemét nagyon gyakran a természetbe kerül, a tengerekben a halak és a vízi madarak el is fogyasztják, ezzel a táplálékláncot is szennyezi.
   A munkája miatt csirkeembriókkal foglalkozó, de emellett hobbiméhészként is tevékenykedő Federica Bertocchini, az Universidad de Cantabria munkatársa az észak-spanyolországi Santanderben lévő otthonában az egyik kaptár tisztításakor találta a kis hernyót. Ahogy elmondta, a pollenmaradványokkal táplálkozó hernyók a méhészek számára olyanok, mint a pestis, ezért egy műanyag zacskóba dobta a lárvákat, de egy idő után észrevette, hogy a zacskón apró lyukak keletkeztek, a hernyók pedig kiszabadultak.
   Megfigyelése nyomán kezdtek kutatni a szakértők. Kiderítették, hogy 100 viaszmolylárva tizenkét óra alatt 92 milligrammot képes elfogyasztani egy átlagos műanyag zacskóból. Ez nagyon gyors lebontás, gyorsabb, mint bármi más, amit eddig tudományosan bemutattak – mondta Bertocchini.
   A kutatók feltételezése szerint a gyors lebontásért egy molekula vagy enzim a felelős, amit megpróbáltak izolálni. Ha ezt az enzimet nagyobb mennyiségben állítanák elő, használhatnánk a műanyag szemét lebontására.
   Más organizmusokról, például gombákról és baktériumokról is ismert, hogy képesek lebontani a műanyagot. A polietilén lebontásában a nagy viaszmoly minden másnál jóval gyorsabb. A kőolajból előállított szintetikus polimert elsősorban zacskók készítésére használják, melyből évente világszerte 60 millió tonnányi készül.