Dúl a vita a hetvenen túli vezetőkről, miközben a fiatalabbak jóval veszélyesebbek a közutakon

autovezeto idos channel3000 comRémtörténeteket lehet olvasni a közösségi médiában, hogy mennyi balesetet okoznak az idős vezetők, mert lelassult a reflexük és mennyire nem képesek tájékozódni a mind zaklatottabb forgalomban. Valóban van ilyen is, de a balesetek javát még most is a jóval fiatalabbak okozzák.

   A minap kemény online vita alakult ki annak nyomán, hogy a rádiós Sebestyén Balázs kijelentette: elvenné az emberektől a jogosítványt egy bizonyos kor felett. Juszt László, közismert tévés újságíró ennek a súlyos és diszkriminatív kijelentésnek jogosságát adatokkal cáfolta.

   Juszt László Facebook oldalán közölte: a KSH adatai szerint 2015-ben, – ez a legutóbbi ilyen fellelhető statisztika – a 45 év alattiak 8.808, a 45 év felettiek 5.797 balesetet okoztak. A 17-65 éves korosztályokból 13.805-en okoztak balesetet, míg a vitapartnere által „minősíthetetlen hangnemben ócsárolt” 65 év felettiek közül 1.715-en.
   Juszt arra is felhívta a rádiós figyelmét, hogy éppen az ő korosztálya, a 36 és 45 év közöttiek a 2. legveszélyesebb vezetők, akik ugyanebben az időszakban 3.307 balesetet okoztak – szemben a már említett 65 felettiekkel, akik mindössze 1.715-öt.
   Ahogy a Vezess.hu is megírta, a témával az RTL Híradó is foglalkozott: a csatorna riportjában leszögezték, a háziorvosok nem lehetnek elnézőek az idős sofőrökkel szemben, mert egy egészségi állapotból fakadó baleset esetén nekik is vállalniuk kell a felelősséget.    Amennyiben egészségügyi állapotuk indokolja, akár kitilthatják az autópályákról, vagy nappali vezetésre korlátozhatják az idős vezetőket, de akár sebességkorlátozás is bekerülhet a jogosítványukba, amit 70 év felett egyébként is alkalmanként legfeljebb két évre hosszabbítanak meg. Az RTL megszólaltatta a Magyar Autóklub közlekedési szakértőjét, Lovas Károly Róbertet, aki elmondta, hogy ezek a korlátozások ugyanakkor nehezen ellenőrizhetőek, mivel a rendszámtábla semmilyen utalást nem tesz rájuk.
   A belügyminisztérium statisztikája szerint 2016-ban 2895 közúti baleset történt, ebből 326 róható fel a 60-70 év közötti korosztálynak, további 210 esetben volt 70 év feletti az elkövető. Vagyis a 70 év felettiek okozta balesetek csak mindössze valamivel több mint 7 százalékát teszik ki az összes balesetnek.