Arcok, harcok és a fehér köpeny

csiák arcaim és harcaimMindig izgalmas, ha az ember egy olyan ismerőse könyvét veheti kézbe, akivel ilyen-olyan módon került kapcsolatba és akiről a találkozásaik során egyfajta véleménye alakult ki. Aztán elkezdi lapozgatni ennek az embernek részben önéletrajzi, részben szakmai kötetét és szembesül azzal a ténnyel, hogy vajmi keveset tudott eddig az ismerőséről.

   Valószínűleg sokan lesznek, akik így éreznek majd, ha kezükbe veszik és olvasni kezdik dr. Csiák Gyula Arcaim és harcaim című könyvét, amelyben nem csak a közismert doktorral, de szerteágazó, mondhatni polihisztori tevékenységivel is megismerkedhetnek.
   

   A Fél évszázad falun, fehér köpenyben alcímet viselő kötet fülszövegében Csiák doktor előrebocsátja, hogy célja e könyvvel az volt, hogy bemutassa az elmúlt 50 évben életében, szakmai pályafutásában történteket.
   Egy fél évszázadnyi időn végigtekintve az ember egyfajta korrajzot kaphat, amely bizonyára sok tekintetben eltér attól, mintha ugyanezt a tiszteletre méltó időt más környezetben, nem falun, hanem egy nagyváros lakosainak szolgálatában töltötte volna a szerző. Mégis még a nagyvárosok lakosai közül is sokan érzik majd át, értik majd mindazt, amelyről a doktor írt.
   Dr. Csiák Gyula – ahogy írta, szakmája szerint körorvos, de mindig jött valami, ami elvonta a figyelmét – nem csak a nyugati, de a keleti orvoslásnak is komoly ismerője. Az orvosi tevékenységében tanítómestereiként Hippokratészt és a Sárga Császárt jelölte meg, de a tanítók közé került Bársony István vadász, író, újságíró is, akinek könyveit, írásait felkutatta, gondozta és újra kiadta, hogy az utókor is emlékezzen az alkotóra, élvezze ismét az író által egykor átélt kalandokat.
   S hogy a kép még árnyaltabb legyen a doktor cseppet sem mellesleg szerelmese a sportnak, Európa- és világbajnok lett az orvos labdarúgó-válogatottal, amelynek hosszabb ideig vezetője is volt, emellett kiváló teniszező is.
   A Székesfehérvárhoz és a Velencei-tóhoz is ezer szállal kötődő doktor pályafutása során számtalan újdonságot kínált és kínál a betegeinek a keleti gyógyítás tárházából, eszközöket talált fel, amelyek mind a mai napig sokaknak segítenek egészségük megtartásában.
Mindazok a szerencsések, akik hozzájutnak dr. Csiák Gyula Arcaim és harcaim című kötetéhez, garantáltan nem fognak unatkozni.