Gárdonyi titkosírása jó ideig megfejthetetlennek tűnt

gardonyi titkosirasa hvg huTitkosírással sokan foglalkoztak már az írásbeliség kezdete óta, hiszen mindig volt olyan üzenet, feljegyzés, amelyet írója nem akart a világ kíváncsijainak orrára kötni. Születtek titkosírásmódok barátnők egymáshoz írt leveleihez, a titkos pénzügyi tranzakciók feljegyzéséhez, szerelmi légyottok időpontjának, helyének közléséhez, szerelmeslevelekhez éppúgy, mint a haditervek közléséhez.

   A titkosírás azért alakult ki, hogy az egymástól távol lévők úgy válthassanak üzenetet, hogy annak tartalmát illetéktelen ne fejthesse meg. A hírek rejtett továbbítására sokféle módszer létezett. Krónikák beszámolnak egy kezdetlegesről is: a hírvivőnek leborotválták a haját, a kopasz fejére írták az üzenetet, ám csak akkor kelhetett útra, amikor kinőtt a haja – olvasható a Borsonline.hu titkosírásról készített összeállításában.

   Gárdonyi Gézát már életében sok pletyka és legenda övezte, az Egri csillagok és számtalan más kiváló mű írója azonban halála után vált igazán misztikussá. Az agárdi születésű író hagyatékában ugyanis megtalálták az elrejtett Titkos naplót, amely furcsa írással született.
   Mivel az író Tibetian Grammarnek nevezte az írást, először azt hitték, tibeti nyelvű, majd sok kudarcba fulladt megfejtési próbálkozás után az író fiai meg voltak győződve arról, hogy a rejtély kulcsa az apjukkal együtt sírba szállt. Mivel az idősebbik fiú azt akarta, hogy örökre maradjon is titok, más kéziratokkal együtt úgy elrejtette a naplót, hogy azt hitték, az a második világháborúban odaveszett. Amikor végül előkerültek az eltűntnek hitt Gárdonyi-füzetek, az Egri Vármúzeum pályázatot írt ki a megfejtésükre.
   A jelentkezők közül Gilicze Gábor egyetemi hallgatónak kétéves kutatómunkával sikerült megtalálni Gárdonyi titkosírásának kulcsát. Kiderült, Gárdonyi Géza latin betűkkel írt, vegyítve azt a székely-magyar rovásírás elemeivel, és ezeken kívül további trükköket is bevetett. Az író remek sakkjátékos volt és szerette a titkokat is, számára az írás megfejtésre váró misztérium volt – írta a témával foglalkozó cikkében sok más érdekesség mellett a Borsonline.hu.