Kevesebb lett a szócséplés, sokszor ugrik az ebéd is a home office-ban

home office uxdesign ccBár már sok üzem és gyár újra felpörgette a termelését, sok, elsősorban irodai munkát végző ember még most is otthonról dolgozik. Úgy tűnik, vannak cégek, amelyek ráéreztek a home office lehetőségeire, többek között az olcsóan kialakítható munkakörülményekre és a dolgozók is mindinkább alkalmazkodnak az otthoni munkavégzéshez. Kérdés, hogy ez mennyire lesz maradandó.

   A Microsoft több, mint ötven alkalmazottjának munkavégzési szokásait elemezte a járvány alatt, és a Harvard Business Reviewben most tette közzé az eredményt. A cég kutatása megerősítette, hogy az otthon és a munkahely közti határvonal elmosódásával a home office-ban dolgozók munkaideje kiterjeszkedett – írta a Computerworld.hu.

   A home office-ban tevékenykedők általában ebéd közben is dolgoztak, és este később hagyták abba munkát, mint amikor még bejártak az irodába. A távmunka szorosabb együttműködésre késztette a munkatársakat, ennek tudható be, hogy összességében tíz százalékkal nőtt a tanácskozásokra szánt idő hossza. Ugyanakkor a hangsúly a gyors, rövid megbeszélésekre került át: a korábbi időszakokhoz képest 22 százalékkal több volt a fél óránál rövidebb meeting, és 11 százalékkal kevesebb az egy óránál hosszabb.
   Mindez nem valamiféle vezetői döntés eredménye volt, magától alakult így. Úgy tűnik a megbeszélésekből kikopott a felesleges szócséplés, a kollégák azért keresik egymást ilyenkor, mert valamilyen valós problémára keresnek megoldást, nem pedig azért meetingelnek, mert vicces sztorikat akarnak mesélni egymásnak egy kávé mellett a tárgyalóban.
   A távmunka a főnököket arra késztette, hogy aktívabb szerepet játsszanak a csoportok tagjai közötti kommunikáció lebonyolításában. A vezetők a korábbiaknál 115 százalékkal több csevegő üzenetet küldtek el, míg a beosztottaknál csak 50 százalékos volt a növekedés. Az otthoni munka a hétvégékbe is benyomult, és a dolgozók összességében sokkal többet dolgoztak, mint amikor még bejártak az irodába. Ez egybecseng a Business Facilities egy korábbi tanulmányával, amely szerint az Egyesült Államokban az átlagos munkaidő a karantén alatt majdnem 40 százalékkal nőtt – olvasható a home office-ban végzett munka okozta újdonságokról a Computerworld.hu szakportál írásában.