Oldalletöltések száma: 10794650
2021. március 9. kedd 11:37,
Franciska és Fanni napja van.

Píszi áldozata lett a feketelista és sok más kifejezés

pc idareact orgA politikai korrektség, rövidítve PC (píszi) az angol political correctness kifejezés magyar fordítása, amely olyan beszédet, politikát, viselkedést, gondolkodást jelöl, amely igyekszik minimalizálni a vallási, etnikai, kulturális vagy egyéb közösségek megsértését. Magyarországon a hivatalos politikában a píszi mára jószerével szitokszóvá vált. Az biztos, hogy e téren sok túlkapásnak is lehetünk tanúi.

   Az Apple is csatlakozott ahhoz a kezdeményezéshez, hogy eltüntessék az esetleges faji felhangokat hordozó kifejezéseket a technológiai zsargonból. Az Egyesült Államokban George Floyd megölése miatt újraéledt, rasszizmus elleni tiltakozások szele nemcsak az Apple-t érte el, a Twitter és a Microsoft is hozott hasonló intézkedéseket – olvasható a Qubit.hu írásában.

   Az Apple leszámolt például a blacklist (feketelista) kifejezéssel. Ezzel korábban azokat a programokat, weboldalakat és egyéb forrásokat összesítették, amelyeket a felhasználó nem érhet el, emellett eltörölték a házon belüli programozói nyelvből a master branch (fő ág vagy master ág) kifejezést is. Ezek a szavak az Apple szerint a fekete=rossz/fehér=jó, valamint a rabszolgatartó gazdák (master) képzetét idézhetik fel, ezért váltak nemkívánatossá.
   Az Apple a céges papírokban, illetve a júniusban bemutatott béta szoftverén már eszközölte is a változtatásokat, csütörtökön azonban már fejlesztői oldalán is értesítette a programozókat, akiket érinthet a nyelvújítás. Ez azért is fontos, mert a kifejezések megváltoztatása akár a kódok működését is befolyásolhatja.
   A blacklist helyett bevezetik a deny listet, ami nagyjából megtagadási listának fordítható, a jóváhagyott forrásokra eddig vonatkozó whitelistet pedig az allow list (engedélyezési lista) kifejezéssel pótolják, de lehetőség van az unapproved/approved list (nem jóváhagyott/jóváhagyott lista) használatára is. Emellett, ha az Apple belső nyelvhasználatában emberre vonatkozik a black kifejezés, ezentúl nagybetűvel kell kezdeni.
Már évek óta sokan szorgalmazzák, hogy a master és a slave (úr és rabszolga) kifejezések ne legyenek részei a technológiai szaknyelvnek, de a május óta tartó tüntetések új lendületet adtak ennek a törekvésnek. Az ezért lobbizók ugyan nem várják, hogy ettől megszűnik a faji igazságtalanság, de azt remélik, hogy ennek is lehet némi rasszizmusellenes hatása.
   A Twitter már januárban hozott hasonló döntést, amikor egy fekete programozó sérelme miatt eltörölte a master és a slave kifejezéseket, ezen ügyködik a Microsofthoz tartozó GitHub, és a Google Chromium projektjét gondozó programozók is fontolgatják a változtatást.
   A politikai korrektség stiláris kiszélesítése nem aratott osztatlan sikert, az erről cikkező Cnet cikke alatt volt, aki felvetette, hogy ez „rendkívül bátor húzás az Apple-től. Következő lépés: a gyerekmunka felszámolása”. Mások a MasterCard sorsa miatt aggódnak.
   A politikai korrektség további térnyerése nemcsak a technológiában, hanem az élet egyéb területein, például a művészetben is várható: a New York Timesban egy zenekritikus csütörtöki cikkében amellett érvel, hogy a zenekaroknak fel kell hagyniuk az úgynevezett vak meghallgatásokkal. Ezek épp az új tagok felvételekor megvalósuló diszkriminációt voltak hivatottak megszüntetni, hogy csak a zene számítson, csakhogy etnikailag nem tették eléggé sokszínűvé a klasszikus zenekarokat – írta a Qubit.hu.
   A Vé megjegyzése: szeretnénk hinni, hogy a hír nem igaz, de úgy tűnik, Agatha Christie egyik legnépszerűbb, legismertebb könyvét, a Tíz kicsi négert (eredeti címe: Ten Little Niggers) sem adják ki többet az író által megírt címen. Az új cím a hírek szerint az igen érdekfeszítőnek és olvasásra ösztönzőnek tűnő „Mert nincsenek többen” lesz.

HírlevélA velencei-tavi időjárás-előrejelzéshez kattintson a kép közepére!

HANGOS-

      KÖNYV

      baj van rozikam borito mekes
Baj van Rozikám?
Felolvassa:
Máté G. Péter 

   Ingyen letölthető, vagy meghallgatható innen

---------------------------------


     jozsefvaros hercegnoje belyegkep 

Józsefváros hercegnője
Olyan mint az egyszeregy
Apatitok

Felovassa:
Máté G. Péter

   Ingyen letölthető, vagy meghallgatható innen

-------------------------

                  foldonkivuliek vacsoraja kicsi


Földönkívüliek vacsorája

Felolvassa:
Máté G. Péter

   Ingyen letölthető, vagy meghallgatható innen

----------------------------------

               
                     Láthatatlan hangos borító

Láthatatlan lények


Felolvassa:

Máté G. Péter
   Ingyen letölthető, vagy meghallgatható innen


---------------------------------


                   csak fuss hangos borito


Csak fuss!

Novellák. Felovassa:
Máté G. Péter
   Ingyen letölthető, vagy meghallgatható innen


-------------------------------


                   eldobott boritoEldobott asszony


Novellák.
 Felolvassa:
Máté G. Péter
.
   Ingyen letölthető, vagy meghallgatható innen

-------------------------------
Lopott éjszakák


Novellák.
 Felolvassa:
Máté G. Péter

   Ingyen letölthető, vagy meghallgatható innen


------------------------------                  szakallas


A szakáll
as angyal


Novellák. Felolvassa:
Máté G. Péter
 
 Ingyen letölthető, vagy meghallgatható innen

 

  -------------------------------------------
  -------------------------------------------


 

E-könyvek 
innen ingyen letölthetők,
vagy itt olvashatók:
Kattintson az egyik címre!


ÚJ!

Rosszakaró marslakók

Reggeli nap

Ártó hatalmak

Nász apróban

Hódító zsebszörnyek


Véres galamb 


CSAK FUSS!

 

Hibázók és bűnözők 
 

Józsefváros hercegnője
 

Vészcsengő 
 

Lopott éjszakák 
 

Szakállas angyal

Láthatatlan lények

Honlapkészítés, számítástechnika

Velencei-tavi szolgáltatás, információ?
Itt keresse!
 

A Vé ügyvédje,
kérje Ön is a tanácsát!

 

Milyen világnap van ma?
 

Feng Shui tanácsadónk
az első Feng Shui Centrum