Oldalletöltések száma: 10794652
2021. március 9. kedd 11:44,
Franciska és Fanni napja van.

Ízesít és gyógyít a savanyú déligyümölcs

citrom lovefood comA citrom jószerével az egyetlen olyan déligyümölcs, amely azokban az időkben is nagyjából kapható volt, amikor a banánért, vagy narancsért évente egyszer, karácsony táján hosszú sorban állás után hozzá lehetett jutni. Ma már ez hihetetlennek tűnik, mert oly sokféle gyümölcsöt vehetünk, ugyanakkor a citrom továbbra is őrzi kiemelt helyét étrendünkben.

   A citromnak nem csak a leve használható savanyításra, ízesítésre, de a termés héja és a levele is hasznos, feldolgozható. A citromot Indiában fedezték fel, de ma már Európa déli részén, valamint Kaliforniában és Floridában is termesztik. A citrom nem csak ízesítőként, de olykor gyógyhatású gyümölcsként is hasznos lehet számunkra – írta a Magyarmezőgazdaság.hu .

   A citrom fája 3–5 méter magas és egész évben folyamatosan terem, azaz egyszerre vannak érett, és kisebb-nagyobb zöld termések a növényen. A perzsák már az időszámításunk kezdete előtt is termesztettek citromot, amelyet arab kereskedők hozták be Európába, ahol csak nyolcszáz éve honosodott meg. Ma is fogyasztott fajtáit a XVI-XVII. század óta ismerik.
   A citromot története során alkalmazták a mérgezés ellenszereként, hatásosnak vélték kígyómarás ellen, ajánlották szívbetegeknek is. Hatásos vizelethajtónak, izzasztónak, vérzést elállító, sebösszehúzó szernek tartották, használták csuklás elállítására, gyógyították vele a gyulladt torkot, a reneszánsz kor elején pedig a levét a pestis gyógyszerének hitték. Az 1600-as évek kezdetén az orvosok fölvetették, hogy a citromlé gyógyítja, illetve megelőzi a skorbutot.
   Ezt a feltételezést igazolta James Lind hajósebész kísérlete: a skorbutos betegek egyik csoportjával citromot és narancsot etetett, a másik csoport almabort kapott, a harmadikat pedig gyógyszerrel kezelte. A citromot, narancsot fogyasztók állapota javult, szemmel látható volt a gyógyulásuk. A szenzációs eset után negyven évvel a Brit Admiralitás kötelezte a Királyi Tengerészetet, hogy valamennyi tagja igyon meg naponta egy adag citrom-, vagy narancslevet. A késlekedés miatt a négy évtized során hadseregnyi angol tengerész halt meg skorbutban.
   Fontos tudni, hogy gyógyhatása csak nyersen, és cukor nélkül fogyasztva erőteljes, feldolgozva, cukrozva ízét élvezhetjük, ám gyógyhatásának nagy részét elveszíti. Kiváló baktérium-, és vírusölő, így megfázás, influenza esetén gyorsan segít túlesni a betegségen. Vizelethajtó tulajdonsága miatt egyben vértisztító is a citrom gyümölcse, ami a tél végi gyümölcsben szegényebb időszakban jó hatású. Bioflavon-tartalma vértisztító hatású, és regenerálja is a véredényeket. Bélféreghajtó és puffadás gátló hatása is van. A citromlé fokozza a nyálelválasztást, csillapítja a szomjúságot, mivel oldja és eltávolítja a szervetlen sókat és serkenti az emésztést és erősíti a gyomrot.
   Gyomorpanaszok esetén is jó szolgálatot tesz, hiszen ennek oka többnyire abból ered, hogy nehéz ételeket fogyasztva a gyomor és annak gyomorsav tartalma kevéssé képes ellátni feladatát. Citromlével erre rásegíthetünk, ezzel segítve a gyomorsav munkáját. Savassága miatt azonban gyomorfekélyben szenvedőknek nem ajánlatos fogyasztaniuk.
   A citrom magas C-vitamin tartalma, segíti a meghűléses betegségek megelőzését. A citromlé hígítva is elpusztítja a kolera-, a diftéria-, és a tífuszbaktériumokat. Szinte nincs olyan betegség, vagy gyengeségi állapot, amin a citrom ne enyhítene.
   A bőrnek is elsőrendű fiatalítója és regenerálója; erősíti a fejbőrt, a hajhagymákat. Mandula-, vagy avokádó olajjal elegyítve jó bőrápoló szer. Ha erősen a fejbőrbe dörzsöljük, hamarosan megszünteti a haj korpásodását, egyes esetekben a hajhullást is mérsékli. Régen haj szőkítésére is használták, bár hígítatlan leve szőkít ugyan, de roncsolhatja a hajat.
   Általában a gyümölcs levét használjuk ételek, italok savanyítására, ám a gyümölcs héja és a citrusfélék levelei is felhasználhatók a konyhában. A reszelt héj kellemes aromát ad porcukorral elkeverve savanykásan, citrom aromával édesít. Csak bio-citrom héját használjuk fel erre, mert a hagyományos termesztésűeket sokszor érésgyorsítóval kezelik, vagy különböző vegyszerekkel teszik fényesebbé és tartósabbá – olvasható a Magyarmezőgazdaság.hu szakportálon.

HírlevélA velencei-tavi időjárás-előrejelzéshez kattintson a kép közepére!

HANGOS-

      KÖNYV

      baj van rozikam borito mekes
Baj van Rozikám?
Felolvassa:
Máté G. Péter 

   Ingyen letölthető, vagy meghallgatható innen

---------------------------------


     jozsefvaros hercegnoje belyegkep 

Józsefváros hercegnője
Olyan mint az egyszeregy
Apatitok

Felovassa:
Máté G. Péter

   Ingyen letölthető, vagy meghallgatható innen

-------------------------

                  foldonkivuliek vacsoraja kicsi


Földönkívüliek vacsorája

Felolvassa:
Máté G. Péter

   Ingyen letölthető, vagy meghallgatható innen

----------------------------------

               
                     Láthatatlan hangos borító

Láthatatlan lények


Felolvassa:

Máté G. Péter
   Ingyen letölthető, vagy meghallgatható innen


---------------------------------


                   csak fuss hangos borito


Csak fuss!

Novellák. Felovassa:
Máté G. Péter
   Ingyen letölthető, vagy meghallgatható innen


-------------------------------


                   eldobott boritoEldobott asszony


Novellák.
 Felolvassa:
Máté G. Péter
.
   Ingyen letölthető, vagy meghallgatható innen

-------------------------------
Lopott éjszakák


Novellák.
 Felolvassa:
Máté G. Péter

   Ingyen letölthető, vagy meghallgatható innen


------------------------------                  szakallas


A szakáll
as angyal


Novellák. Felolvassa:
Máté G. Péter
 
 Ingyen letölthető, vagy meghallgatható innen

 

  -------------------------------------------
  -------------------------------------------


 

E-könyvek 
innen ingyen letölthetők,
vagy itt olvashatók:
Kattintson az egyik címre!


ÚJ!

Rosszakaró marslakók

Reggeli nap

Ártó hatalmak

Nász apróban

Hódító zsebszörnyek


Véres galamb 


CSAK FUSS!

 

Hibázók és bűnözők 
 

Józsefváros hercegnője
 

Vészcsengő 
 

Lopott éjszakák 
 

Szakállas angyal

Láthatatlan lények

Honlapkészítés, számítástechnika

Velencei-tavi szolgáltatás, információ?
Itt keresse!
 

A Vé ügyvédje,
kérje Ön is a tanácsát!

 

Milyen világnap van ma?
 

Feng Shui tanácsadónk
az első Feng Shui Centrum