Ízesít és gyógyít a savanyú déligyümölcs

citrom lovefood comA citrom jószerével az egyetlen olyan déligyümölcs, amely azokban az időkben is nagyjából kapható volt, amikor a banánért, vagy narancsért évente egyszer, karácsony táján hosszú sorban állás után hozzá lehetett jutni. Ma már ez hihetetlennek tűnik, mert oly sokféle gyümölcsöt vehetünk, ugyanakkor a citrom továbbra is őrzi kiemelt helyét étrendünkben.

   A citromnak nem csak a leve használható savanyításra, ízesítésre, de a termés héja és a levele is hasznos, feldolgozható. A citromot Indiában fedezték fel, de ma már Európa déli részén, valamint Kaliforniában és Floridában is termesztik. A citrom nem csak ízesítőként, de olykor gyógyhatású gyümölcsként is hasznos lehet számunkra – írta a Magyarmezőgazdaság.hu .

   A citrom fája 3–5 méter magas és egész évben folyamatosan terem, azaz egyszerre vannak érett, és kisebb-nagyobb zöld termések a növényen. A perzsák már az időszámításunk kezdete előtt is termesztettek citromot, amelyet arab kereskedők hozták be Európába, ahol csak nyolcszáz éve honosodott meg. Ma is fogyasztott fajtáit a XVI-XVII. század óta ismerik.
   A citromot története során alkalmazták a mérgezés ellenszereként, hatásosnak vélték kígyómarás ellen, ajánlották szívbetegeknek is. Hatásos vizelethajtónak, izzasztónak, vérzést elállító, sebösszehúzó szernek tartották, használták csuklás elállítására, gyógyították vele a gyulladt torkot, a reneszánsz kor elején pedig a levét a pestis gyógyszerének hitték. Az 1600-as évek kezdetén az orvosok fölvetették, hogy a citromlé gyógyítja, illetve megelőzi a skorbutot.
   Ezt a feltételezést igazolta James Lind hajósebész kísérlete: a skorbutos betegek egyik csoportjával citromot és narancsot etetett, a másik csoport almabort kapott, a harmadikat pedig gyógyszerrel kezelte. A citromot, narancsot fogyasztók állapota javult, szemmel látható volt a gyógyulásuk. A szenzációs eset után negyven évvel a Brit Admiralitás kötelezte a Királyi Tengerészetet, hogy valamennyi tagja igyon meg naponta egy adag citrom-, vagy narancslevet. A késlekedés miatt a négy évtized során hadseregnyi angol tengerész halt meg skorbutban.
   Fontos tudni, hogy gyógyhatása csak nyersen, és cukor nélkül fogyasztva erőteljes, feldolgozva, cukrozva ízét élvezhetjük, ám gyógyhatásának nagy részét elveszíti. Kiváló baktérium-, és vírusölő, így megfázás, influenza esetén gyorsan segít túlesni a betegségen. Vizelethajtó tulajdonsága miatt egyben vértisztító is a citrom gyümölcse, ami a tél végi gyümölcsben szegényebb időszakban jó hatású. Bioflavon-tartalma vértisztító hatású, és regenerálja is a véredényeket. Bélféreghajtó és puffadás gátló hatása is van. A citromlé fokozza a nyálelválasztást, csillapítja a szomjúságot, mivel oldja és eltávolítja a szervetlen sókat és serkenti az emésztést és erősíti a gyomrot.
   Gyomorpanaszok esetén is jó szolgálatot tesz, hiszen ennek oka többnyire abból ered, hogy nehéz ételeket fogyasztva a gyomor és annak gyomorsav tartalma kevéssé képes ellátni feladatát. Citromlével erre rásegíthetünk, ezzel segítve a gyomorsav munkáját. Savassága miatt azonban gyomorfekélyben szenvedőknek nem ajánlatos fogyasztaniuk.
   A citrom magas C-vitamin tartalma, segíti a meghűléses betegségek megelőzését. A citromlé hígítva is elpusztítja a kolera-, a diftéria-, és a tífuszbaktériumokat. Szinte nincs olyan betegség, vagy gyengeségi állapot, amin a citrom ne enyhítene.
   A bőrnek is elsőrendű fiatalítója és regenerálója; erősíti a fejbőrt, a hajhagymákat. Mandula-, vagy avokádó olajjal elegyítve jó bőrápoló szer. Ha erősen a fejbőrbe dörzsöljük, hamarosan megszünteti a haj korpásodását, egyes esetekben a hajhullást is mérsékli. Régen haj szőkítésére is használták, bár hígítatlan leve szőkít ugyan, de roncsolhatja a hajat.
   Általában a gyümölcs levét használjuk ételek, italok savanyítására, ám a gyümölcs héja és a citrusfélék levelei is felhasználhatók a konyhában. A reszelt héj kellemes aromát ad porcukorral elkeverve savanykásan, citrom aromával édesít. Csak bio-citrom héját használjuk fel erre, mert a hagyományos termesztésűeket sokszor érésgyorsítóval kezelik, vagy különböző vegyszerekkel teszik fényesebbé és tartósabbá – olvasható a Magyarmezőgazdaság.hu szakportálon.