Oldalletöltések száma: 10938139
2022. augusztus 16. kedd 02:44,
Ábrahám napja van.

Nézd, mit mutatok!

Hajdu Kata írása   Múzeum-, kiállítás-, templomlátogatás, túra, avagy mit érdemes megtekinteni a Velencei-tó környékén? A nyári, meleg időszakban a Velencei-tó mellé látogatók a víz hűs hullámaira vágynak és nem tekintik meg a környező településeket.

   A tókörnyékén megrendezett programok sora, a szép táj és a kellemes víz a nyári időszakban szép számmal vonzzák ugyan a látogatókat, de a főszezont leszámítva már jóval kevesebben választják célpontként a Velencei-tó környékét. Pedig bőséggel van látnivaló olyankor is.
   Gárdonyban, a Gárdonyi Géza Művelődési Házban egész évben kiállítások, rendezvények tekinthetők meg. Érdemes megnézni a Gárdonyi Jézus Szíve katolikus, valamint a református templomot is. A kerekezőknek jó hír, hogy nemrégiben elkészült a városban a közös gyalog- és kerékpárút.
   Agárdon található Gárdonyi Géza szülőháza, ahol a látogatók emlékkiállítást tekinthetnek meg. Az épületben, a Gárdonyi Galériában időszakos kiállításokat rendeznek. A Szent Anna Kápolnában keresztelték meg Gárdonyi Gézát. Ezen a településrészen is érdemes megtekinteni a református, valamint a Szent István király római katolikus templomot. Az agárdi Parkerdőben erdei futópálya, labdarúgópályák, teniszpályák és játszótér várja a mozogni vágyókat. Az Agárdi Gyógy- és Termálfürdő a kikapcsolódni és pihenni vágyóknak kínál sok lehetőséget. A termálvíz mozgásszervi, nőgyógyászati panaszok enyhítésére, valamint balesetek, bénulások utáni állapotok kezelésére alkalmas. Agárdon található a Velencei-tavi Vízi Sportiskola, ahol az evezős, kajakos, kenus és vitorlázó utánpótlását nevelik.
   A tóparton, Agárd és Dinnyés határán található a madárfigyelő állomás, a Madárvárta. Dinnyés település nyugati határában van a Dinnyési Fertő Természetvédelmi Terület. A Szent György római katolikus templom a falu központjában helyezkedik el.
   Velencén több szép parkban is megpihenhetnek az odalátogatók. A tóparton kerékpárutat alakítottak ki. A katolikus és református templomok a múlt században épültek. A Wenckheim kúriában jelenleg a könyvtár és házasságkötő terem működik. Molla Szadik sírját a velencei temető szélén találják meg a látogatók. A Bod László Kápolna Galériában időszakos kiállítások nézhetnek meg a művészetbarátok. 
   Az Orbán-szobor a Bence hegyen várja az évente megrendezendő Orbán-napi hegyünnepet. A hegy tetején régebben kilátó állt, jelenleg szépen rendezett terület, ahol lehetőség adódik a szép kilátás mellett egy nyugodt piknikre is. Túrázásra alkalmas a hegy környéke. A velencei termálfürdő és szálloda-komplexum a tóparton nyílt meg 2008 őszén.
   Kápolnásnyéknek nincs vízpartja. Leghíresebb szülötte Vörösmarty Mihály a Szózat költője. Szülőháza nem áll már, de a gazdatiszti házban, ahol nevelkedett múzeumot alakítottak ki a nagy poéta emlékére. Az épületet park veszi körül. A faluközpontjában a költő teljes alakos szobra a nevét viselő parkban látható.   Érdekesség és értékes látnivaló Kupi László magánmúzeuma. A látnivalók között szerepelnek a velencei-tavi halászat emlékei, de látható egy működőképes kovácsműhely, valamint ásványkiállítás is. A tárlat betekintést nyújt Kápolnásnyék helytörténeti emlékeibe és egyúttal gazdag Vörösmarty-emlékanyag is.
   Pázmánd község kijáratánál található a jellegzetes kvarcit-képződmény, védett a környező sziklagyep és a jellemző növénytársulás is. A falu határában, a Zsidóhegyen három kereszt áll. Ezeket az 1956-os megtorlás idején lerombolták, de az 1990-es évek végén helyreállították és látogathatók.
   Nadapon található a szintezési ősjegy, amelyet egy 1888-ban állított emlékmű jelöl. Ezt a szintet az ország legszilárdabb pontjaként tartják számon. A településen található templom érdekessége, hogy itt keresztelték meg Vörösmarty Mihályt.
   Sukorón megtekinthető a református és katolikus templom, valamint több népi lakóház is. A falu mellett találhatók az ingókövek, a likas kő és a többi gránitképződmény, ahonnan sétaút vezet az Éva- és Angelika forrásokhoz.
   Pákozd nevét legendássá tette az 1848-as csata. Az ütközet helyszínén, a Mészeg-hegyen obeliszket és a pákozdi-sukorói csata emlékkiállítását is megtekintheti az arra kiránduló. Itt találni még a Békefenntartók emlékművét, amelynek története egy tárlatvezetéssel és interaktív bemutatóval egybekötött kiállításon ismerhető meg. A domboldalra Don-kanyar Emlékkápolna épült. A községtől délre található a Pákozd-sukorói Arborétum.
   A tókörnyékére látogatók minden évszakban múzeumot, kiállítást, templomokat nézhetnek meg. A természetbarátok gyalog- vagy kerékpártúrát szervezhetnek, de a pihenni vágyók is megtalálhatják a számításukat.


 

HírlevélA velencei-tavi időjárás-előrejelzéshez kattintson a kép közepére!

HANGOS-
KÖNYV


Az összes hangoskönyvem meghallgatható az innen szóra kattintva:


      baj van rozikam borito mekes
Baj van Rozikám?
Felolvassa:
Máté G. Péter 

   Ingyen letölthető, vagy meghallgatható innen

---------------------------------


     jozsefvaros hercegnoje belyegkep 

Józsefváros hercegnője
Olyan mint az egyszeregy
Apatitok

Felovassa:
Máté G. Péter

   Ingyen letölthető, vagy meghallgatható innen

-------------------------

                  foldonkivuliek vacsoraja kicsi


Földönkívüliek vacsorája

Felolvassa:
Máté G. Péter

   Ingyen letölthető, vagy meghallgatható innen

----------------------------------

               
                     Láthatatlan hangos borító

Láthatatlan lények


Felolvassa:

Máté G. Péter
   Ingyen letölthető, vagy meghallgatható innen


---------------------------------


                   csak fuss hangos borito


Csak fuss!

Novellák. Felovassa:
Máté G. Péter
   Ingyen letölthető, vagy meghallgatható innen


-------------------------------


                   eldobott boritoEldobott asszony


Novellák.
 Felolvassa:
Máté G. Péter
.
   Ingyen letölthető, vagy meghallgatható innen

-------------------------------
Lopott éjszakák


Novellák.
 Felolvassa:
Máté G. Péter

   Ingyen letölthető, vagy meghallgatható innen


------------------------------                  szakallas


A szakáll
as angyal


Novellák. Felolvassa:
Máté G. Péter
 
 Ingyen letölthető, vagy meghallgatható innen

 

  -------------------------------------------
  -------------------------------------------


 

E-könyvek 
innen ingyen letölthetők,
vagy itt olvashatók:
Kattintson az egyik címre!

Éjfél előtt egy perccel

Rosszakaró marslakók

Reggeli nap

Ártó hatalmak

Nász apróban

Hódító zsebszörnyek


Véres galamb 


CSAK FUSS!

 

Hibázók és bűnözők 
 

Józsefváros hercegnője
 

Vészcsengő 
 

Lopott éjszakák 
 

Szakállas angyal

Láthatatlan lények

Honlapkészítés, számítástechnika

Velencei-tavi szolgáltatás, információ?
Itt keresse!
 

A Vé ügyvédje,
kérje Ön is a tanácsát!

 

Milyen világnap van ma?
 

Feng Shui tanácsadónk
az első Feng Shui Centrum