Nézd, mit mutatok!

Hajdu Kata írása   Múzeum-, kiállítás-, templomlátogatás, túra, avagy mit érdemes megtekinteni a Velencei-tó környékén? A nyári, meleg időszakban a Velencei-tó mellé látogatók a víz hűs hullámaira vágynak és nem tekintik meg a környező településeket.

   A tókörnyékén megrendezett programok sora, a szép táj és a kellemes víz a nyári időszakban szép számmal vonzzák ugyan a látogatókat, de a főszezont leszámítva már jóval kevesebben választják célpontként a Velencei-tó környékét. Pedig bőséggel van látnivaló olyankor is.
   Gárdonyban, a Gárdonyi Géza Művelődési Házban egész évben kiállítások, rendezvények tekinthetők meg. Érdemes megnézni a Gárdonyi Jézus Szíve katolikus, valamint a református templomot is. A kerekezőknek jó hír, hogy nemrégiben elkészült a városban a közös gyalog- és kerékpárút.
   Agárdon található Gárdonyi Géza szülőháza, ahol a látogatók emlékkiállítást tekinthetnek meg. Az épületben, a Gárdonyi Galériában időszakos kiállításokat rendeznek. A Szent Anna Kápolnában keresztelték meg Gárdonyi Gézát. Ezen a településrészen is érdemes megtekinteni a református, valamint a Szent István király római katolikus templomot. Az agárdi Parkerdőben erdei futópálya, labdarúgópályák, teniszpályák és játszótér várja a mozogni vágyókat. Az Agárdi Gyógy- és Termálfürdő a kikapcsolódni és pihenni vágyóknak kínál sok lehetőséget. A termálvíz mozgásszervi, nőgyógyászati panaszok enyhítésére, valamint balesetek, bénulások utáni állapotok kezelésére alkalmas. Agárdon található a Velencei-tavi Vízi Sportiskola, ahol az evezős, kajakos, kenus és vitorlázó utánpótlását nevelik.
   A tóparton, Agárd és Dinnyés határán található a madárfigyelő állomás, a Madárvárta. Dinnyés település nyugati határában van a Dinnyési Fertő Természetvédelmi Terület. A Szent György római katolikus templom a falu központjában helyezkedik el.
   Velencén több szép parkban is megpihenhetnek az odalátogatók. A tóparton kerékpárutat alakítottak ki. A katolikus és református templomok a múlt században épültek. A Wenckheim kúriában jelenleg a könyvtár és házasságkötő terem működik. Molla Szadik sírját a velencei temető szélén találják meg a látogatók. A Bod László Kápolna Galériában időszakos kiállítások nézhetnek meg a művészetbarátok. 
   Az Orbán-szobor a Bence hegyen várja az évente megrendezendő Orbán-napi hegyünnepet. A hegy tetején régebben kilátó állt, jelenleg szépen rendezett terület, ahol lehetőség adódik a szép kilátás mellett egy nyugodt piknikre is. Túrázásra alkalmas a hegy környéke. A velencei termálfürdő és szálloda-komplexum a tóparton nyílt meg 2008 őszén.
   Kápolnásnyéknek nincs vízpartja. Leghíresebb szülötte Vörösmarty Mihály a Szózat költője. Szülőháza nem áll már, de a gazdatiszti házban, ahol nevelkedett múzeumot alakítottak ki a nagy poéta emlékére. Az épületet park veszi körül. A faluközpontjában a költő teljes alakos szobra a nevét viselő parkban látható.   Érdekesség és értékes látnivaló Kupi László magánmúzeuma. A látnivalók között szerepelnek a velencei-tavi halászat emlékei, de látható egy működőképes kovácsműhely, valamint ásványkiállítás is. A tárlat betekintést nyújt Kápolnásnyék helytörténeti emlékeibe és egyúttal gazdag Vörösmarty-emlékanyag is.
   Pázmánd község kijáratánál található a jellegzetes kvarcit-képződmény, védett a környező sziklagyep és a jellemző növénytársulás is. A falu határában, a Zsidóhegyen három kereszt áll. Ezeket az 1956-os megtorlás idején lerombolták, de az 1990-es évek végén helyreállították és látogathatók.
   Nadapon található a szintezési ősjegy, amelyet egy 1888-ban állított emlékmű jelöl. Ezt a szintet az ország legszilárdabb pontjaként tartják számon. A településen található templom érdekessége, hogy itt keresztelték meg Vörösmarty Mihályt.
   Sukorón megtekinthető a református és katolikus templom, valamint több népi lakóház is. A falu mellett találhatók az ingókövek, a likas kő és a többi gránitképződmény, ahonnan sétaút vezet az Éva- és Angelika forrásokhoz.
   Pákozd nevét legendássá tette az 1848-as csata. Az ütközet helyszínén, a Mészeg-hegyen obeliszket és a pákozdi-sukorói csata emlékkiállítását is megtekintheti az arra kiránduló. Itt találni még a Békefenntartók emlékművét, amelynek története egy tárlatvezetéssel és interaktív bemutatóval egybekötött kiállításon ismerhető meg. A domboldalra Don-kanyar Emlékkápolna épült. A községtől délre található a Pákozd-sukorói Arborétum.
   A tókörnyékére látogatók minden évszakban múzeumot, kiállítást, templomokat nézhetnek meg. A természetbarátok gyalog- vagy kerékpártúrát szervezhetnek, de a pihenni vágyók is megtalálhatják a számításukat.