157 éve született, de mindmáig közöttünk van

gardonyi szobor agardonRitka és szép gesztus egy több mint másfél száz évvel ezelőtt született ember születésnapjáról megemlékezni. Még akkor is az, ha az illető olyan kiváló író volt, akinek a neve ma is szinte mindenki előtt közismert. Szép gesztus egy olyan korban, amikor az emlékezet sokszor csak egyik napról a másikig terjed és amikor média alkotta „hírességek” uralják a tudatot.

   Szépnek és érdekesnek ígérkező ünnepségen emlékeznek meg augusztus 1-én, 10 órakor tisztelő Gárdonyi Géza születésének 157. évfordulójáról, a számtalan remekmű, köztük a mindmáig méltán kedvelt Egri csillagok írójáról – értesítette az eseményről az agárdi születésű író kedvelőit Gárdony város hivatalos Facebook oldala.

   Ünnepi beszédet Lábadi Zoltán, a Gárdonyi Géza Általános Iskola igazgatója mond, majd emlékező beszédet tart Keller Péter, az író dédunokája. Az eseményen közreműködik Csapó Botond, a Gárdonyi Géza Általános Iskola igazgatóhelyettese, a Gárdonyi Géza Emlékház munkatársa egy prózarészlettel.
   A Parlan-duo, Fersch Renáta és Pásztor Katalin Gárdonyi Géza kedvenc zenéiből válogattak az ünnepségre. Az írózseni maga is zenélt, hegedült, Dankó Pista jóbarátja volt. Kedvelte a magyar szerzők műveit, a magyaros zenéket, többek között Farkas Ferenc táncait. Ezekből válogattak a művészek. A program koszorúzással zárul.
   Az eseményre az író agárdi szülőházánál kerül sor a Sigray István utcában.