Átadták írásbeli tiltakozásukat az élhető környezetet féltők Gárdonyban

peticio atadas gardony hang huTüntetés Agárdon, petíció az élhető környezetért címen írtunk arról a polgári kezdeményezésről, amellyel a helyi lakosok és a Velencei-tó partjának szabad használatát féltő nyaralók, üdülőtulajdonosok fejezték ki tiltakozásukat az ellen, hogy a Gárdony és más velencei-tavi település is úgy járjon mint több balatoni település járt a part menti területek eladásával.

   A civilek petíciójához, aláírásgyűjtéséhez meglepően sokan csatlakoztak. A szervezők hétfőn Gárdonyban, a városháza előtti téren át is adták a polgármesternek mindazok írásbeli tiltakozását, akik tenni akarnak a Velencei-tóért. Az eseményt, ahogy az elmúlt hetek gárdonyi történéseit is ezúttal is sok újság és tévé kísérte figyelemmel.

   A Civilek a Velencei-tóért Facebook-csoport több mint 4600 aláírást gyűjtött össze a webes felületen és papíron. Vezetőjük, Vas Péter elmondta, hogy körülbelül egy hónapja kezdtek el szerveződni és augusztus elsején már 300 körüli aláírás volt a birtokukban.
   Tóth István polgármester az aláírásokat, a petíciót átvette, de nem szólt az összegyűltekhez, amire pedig többen bekiabálásokkal igyekeztek rábeszélni. A polgármesternek a média számára adott interjúk utáni távozását követően a téren állók megismerhették az átnyújtott petíció pontos szövegét. A legfontosabb követelése a petíciót aláíróknak az, hogy 30 méteres sávban ne lehessen semmit sem építeni a partra, de szerepeltek olyan követelések, kívánságok is, hogy kilométerenként le lehessen jutni a partra, 500 méterenként legyenek kiépített helyek, ahol le lehet tenni a vízi eszközöket a tóra és hogy alakítson ki az önkormányzat több parti horgász helyet úgy, hogy a csónakkikötők is megmaradjanak.
   A petíciót aláírók megfogalmazták azt az igényüket is, hogy legalább 200 méterenként legyenek a parton szemetes edények, amelyeket rendszeresen ürítenek is, továbbá felszólították a hulladákkezelésért felelős gazdasági társaságot arra, hogy teremtse meg a szelektív hulladékgyűjtés lehetőségét a városban. A petíciónak az a pontja, hogy az önkormányzat kisajátítással szerezze vissza a város számára a 2000 eleje óta eladott ingatlanokat, vélhetően nem egészen átgondolt, annak megvalósítása ugyanis számtos jogi akadályba ütközne.