Mini kémbéljáró, egy pohár vízzel

Aligha akad ember, aki ne rettegne egy gyomor, vagy vastagbéltükrözéstől. Ez utóbbi a kellemetlenségek mellett a szégyenlősebbek önérzetét is csorbíthatja, hiszen olyan testrészbe nyomul be egy hosszú eszköz, amit az ember többnyire rejtve tart a világ elől. A modern tudomány erre is talált megoldást.


   Kilenc évvel ezelőtt egy izraeli és angol kutatócsoport a vékonybél vizsgálatára közösen fejlesztette ki azt a kapszulát, amit a beteg egy pohár vízzel lenyelhet, és ami azután fényképfelvételeket készít a vizsgált bélszakaszról. A két és fél centiméter hosszú és egy centinél alig kövérebb kis hengerbe helyezték el a nagyítólencséket, nagyfelbontású kamerát, világítást, elemet és a fényképfelvételeket továbbító rádióadót. A kapszula kamerája másodpercenként négy képet készít a beteg vékonybeléről.
Az eszköz hatékonyságában korábban még erősen kételkedő orvosok is mindinkább belátják, a beleket vizslató mini kém-tengeralattjárónak igencsak helye van a vizsgálati kellékek sorában, hiszen olyan esetekben is felfedezheti a bajt, amire eddig nemigen volt lehetőségük az orvosoknak. Ma egy ilyen kapszulás vizsgálat ára meghaladja a negyedmillió forintot, de Európa több országában és Amerikában már finanszírozza a társadalombiztosító, mert kiderült róla, drágasága mellett is gazdaságosabb, mint sok más beavatkozás. 2008-ban a fejlesztő cég megjelent a nyelőcső és a vastagbél vizsgálatokra alkalmas kapszulákkal is. Ezek már másodpercenként tíznél is több felvételt készítenek.
Székesfehérváron a közelmúltban megnyílt a Közép-Dunántúl első kapszula endoszkópos technológiát alkalmazó magánorvosi centruma. A szakemberek véleménye szerint, ha egyre többen használják majd ki a nem is oly régen még csak a sci-fikbe illő fájdalommentes, korszerű technológiát, akkor hamarosan jelentősen csökkenhet a vizsgálatok ára.