Ha ön attól tart, hogy megfigyelik, jól gondolja

megfigyeles steemit comEmberek sokasága él együtt a maga fóbiáival, vagyis vélt, megfoghatatlan félelmeivel, amelyek ellenkezőjéről nehéz meggyőzni őket. Egyik ilyen a feltételezett megfigyelések miatti szorongás, bár ez éppen nem is annyira vélt állapot, sokkal inkább mindennapjaink valósága.

   Egy egész iparág épül arra, hogy a használóik okostelefonjaiból kinyert tartózkodási területek szerinti adatokat a cégek hasznosítani tudják. A New York Times (NYT) ezzel kapcsolatos nyomozása arra világít rá, milyen veszélyes ez, és miért nehéz kivédeniük a felhasználóknak – írta az amerikai lap cikke nyomán a Hvg.hu.

   A New York-i újság új cikke szerint egy egész iparág foglalkozik azzal, hogy a mobilok által generált információhalmazt begyűjtse és feldolgozza, többnyire úgy, hogy a felhasználóknak tudomásuk sincs róla. Mindennek az az oka, hogy bizonyos alkalmazások a helyzetünkhöz is szeretnek hozzáférést kérni, a legtöbben pedig habozás nélkül engedélyt adnak erre.
   Néhány funkció esetében mindez indokolt, hiszen csak úgy lehet például bejelentkezni egy étterembe, ha a telefon érzékeli, hogy hol tartózkodik az illető. A NYT új nyomozása azonban arra enged következtetni, hogy egyes appok akkor is jelzik, merre van az ember, ha a felhasználó amúgy letiltotta ezt a programfunkciót. A letiltás a legtöbb esetben eleve bonyolult folyamat, hiszen nincs jól elmagyarázva a felhasználónak, hogyan tudja kikapcsolni, hogy az alkalmazás ne lássa, merre jár. A legrosszabb – az amerikai lap szerint –, hogy néhány szoftver említést sem tesz arról, hogy a begyűjtött adatok pontosan hova kerülnek és milyen célt szolgálnak.
   Bár az appok üzemeltetői elvileg titkosítva jutnak hozzá a helyadatokhoz, a valóságban mindez egész mást mutat: a New York-i lap egy hatalmas adatcsomagot vizsgálva arra jutott, hogy az információkat sokszor egyáltalán nem nehéz a konkrét személyhez kapcsolni, és ezután házi nyomozásba kezdeni, mivel foglalkozhat az illető. A lap munkatársai hatósági engedéllyel így tudták megnézni, hogy mit csinál egy katonai tisztviselő éjjelente, illetve milyen útvonalakat jár be napközben. A távoli lekövetés elsősorban a napi rutin miatt tűnik veszélyesnek, hiszen általa a betörők is információkat szerezhetnek, mikor érdemes lecsapniuk.
   A NYT szerint a begyűjtött helyadatokat a legtöbb cég értékesíti is, amelynek célja, hogy a felhasználó személyre szabott hirdetéseket lásson, ezzel növelni tudják egy adott termék iránti vásárlási kedvet.
   Az újság cikke szerint ilyen tevékenységgel nem csak az ismert appok fejlesztői foglalkoznak, sok olyan vállalat van, amely rendszerszinten gyűjti és értékesíti a helyadatokat – írta a New York Times cikke alapján a Hvg.hu.