Oldalletöltések száma: 10924193
2022. június 29. szerda 09:26,
Péter és Pál napja van.

Manórúd

- Te mit szívsz?
   - Mindegy, csak ártson!
   Nagyjából így cselekednek azok a fiatalok, akik a legújabb őrületnek, az Elf Bar szívásának hívei. És ha Ön, kedves olvasóm nem tudja mi is az Elf Bar, ne érezze magát tudatlannak, vagy elmaradottnak, ugyanis ez a valami hazánkban nem engedélyezett eszköz és leginkább a diákok körében terjed. Igaz, közöttük viharos gyorsasággal.
   Az Elf Bar a dohányzás legújabb formája, és nem más, mint egy ízesített folyadékkal előre feltöltött, akkumulátorral ellátott, eldobható elektromos cigaretta. Ma már bárki könnyedén megrendelheti a neten, vagy megveheti a nagyobb forgalmú helyeken a feketeárusoktól. A rúd alakú eszközök különböző számú szívási kapacitással, többféle ízben kaphatók és úgy reklámozzák, hogy kevésbé egészségtelen, mint a cigaretta. Mint időközben kiderült, ez nem igaz.
   Ahogy említettem, idehaza nem engedélyezett a fiatalok körében csak „manórúdnak” nevezett eszköz, de magyar nyelvű honlapja, webáruháza azért van, amelyen azzal kecsegtetik a leendő vásárlókat, hogy ez a dohányzó eszköz nem tartalmaz kátrányt, nincs szükség hozzá öngyújtóra vagy tűzre, nincs veszélye annak, hogy használójának több ezer féle vegyi anyag jusson a szervezetébe, ahogy egy klasszikus cigaretta elszívása esetén történik, nem veszélyezteti a passzív dohányzókat, nincs tűzveszély, bátran használható beltérben is és a dohányzásról leszokáshoz is ideális segítség lehet. Kár, hogy ez csak részben igaz, a honlap például egy szóval sem említi, hogy Elf Bar nikotint tartalmaz, ezért függőséget okoz.

FOLYTATÁS

Kutyátlanítva

Ahogy a KSH adataiból kiderül, valamivel több, mint négymillió háztartás van Magyarországon. Megtudható az is, hogy tavaly már közel hárommillió kutya élt a családokban. S miután nem egy család több kutyát is tart, ezért a statisztika szerint a magyar háztartások több mint fele kutyás.
   A kutyák sokunk számára igazi családtagok. Így aztán az ember, ahova csak lehet, magával viszi családtag ebét. Szépen növekszik a kutyabarát városok, közösségi terek, éttermek, boltok száma Európa szerte. Ennek ellenpéldájával találkoztak mostanában a kutyások a Velencei-tó nagyobbik városában, Gárdonyban.
   Többen állították, hogy egy ideje a város agárdi városrészében található huszonhárom hektáros Parkerdő legtöbbek által használt bejáratánál a közterület-felügyelők rendszeresen a kocsijukban ülve várakoznak az arra sétáló kutyásokra, hogy jól megbírságolják őket, ha belépnek a területre. A szóbeszéd szerint minap egy kisnyugdíjast büntettek meg parányi méretű ölebének sétáltatásáért nyugdíja egyharmadára.
   A helyzet némiképpen más, mint ahogy az a kutyások között terjed.

FOLYTATÁS

Újratervezés

Egy pályakezdő fiatalnak a nyugdíj olyan, mint az éjszakai égboltra feltekintőnek a pislákoló csillagok fénye. Felfoghatatlanul távol, elérhetetlen messzeségben van. Annak a középkorú embernek, aki lehúzott már pár évtizedet a munkában és látótávolságra került számára a nyugállomány, könnyebb elképzelni, hogy egyszer majd nyugdíjasként éli életét. De az is felmerülhet gondolataiban, hogy talán akkorra már nem is lesz nyugdíj.
   Napjainkban természetes, hogy a fejlett társadalombiztosítással rendelkező országok idős állampolgárai, ha megfelelnek a nyugdíjelőírásoknak, életük végéig nyugellátásban részesülnek. Ugyanakkor belátható, hogy a mind kevesebb aktív dolgozó és a mind több, a korábbinál magasabb kort megélő nyugdíjas aránya egy idő után nehezen finanszírozhatóvá teszi a nyugdíjrendszereket. Magyarországon is.
   Bizonyára ez indította arra a Magyar Nemzeti Bank elnökét, hogy előálljon a jegybank nyugdíjreformjának ötletével, javaslataival. Sok más mellett szerepel benne a nyugdíjszámítás módjának felülvizsgálata, az idősek továbbfoglalkoztatása és a nyugdíjkorhatár emelése is. Az nem vitatható, hogy a nyugdíjrendszerrel valamit kezdeni kell, mert vészesen közeleg az a pillanat, amikor végképp ellehetetlenül a rendszer gazdasági háttere.
   Nyilvánvalóan akkor, amikor a születéskori várható élettartam a fejlett társadalmakban folyamatosan nő, vagyis az emberek a korábbinál tovább élnek, a megállapított nyugdíjkorhatárok viszonylag alacsonyak. Na nem a dolgozóknak, akik közül sokuknak 65 éves koruk táján már van néhány nyavalyájuk és mind nehezebb reggelente összerakniuk magukat, hogy napközben az elvárt szinten teljesítsenek, hanem az egyes országok pénzügyi vezetőinek, akiknek ki kell gazdálkodniuk a szükséges összegeket.

FOLYTATÁS

A botrány

Bizonyára még azok is tudnak az idei labdarúgó Bajnokok Ligája döntőről, akik amúgy jó erősen be vannak oltva a foci ellen. Az angol Liverpool és a spanyol Real Madrid összecsapása iránt hatalmas volt az érdeklődés, az eredeti szentpétervári mérkőzést az ismert orosz háborús embertelenségek miatt végül Párizsban, a Stade de France arénában játszották le és a tévétársaságok közvetítésének köszönhetően milliók voltak tanúi az ott történteknek.
   Mint kiderült, az angol szurkolók tömegesen akartak bejutni a meccs helyszínére hamis jegyekkel vagy jegy nélkül, emiatt rengeteg ember rekedt kint az időközben lezárt kapuk előtt. Azok is, akik érvényes jeggyel rendelkeztek. Ugyanakkor az angol szurkolók a párizsi rendőrség indokolatlanul alkalmazott erőszakjára panaszkodtak és arra, hogy a szervezők cseppet sem voltak a helyzet magaslatán. Amennyire megismerhettük a történetet, mindkét állítás igaz lehet és még szerencse, hogy mindez nem követelt emberhalált.
   A nézőnek, aki pár évtizeddel korábban kezdte a nagy események nézését, óhatatlanul a futballtörténelem egyik legnagyobb, a brüsszeli Heysel stadionban bekövetkezett tragédiája jut az eszébe. 1985. május 29-én ugyancsak a Liverpool akarta elhódítani a kupát az olasz Juventus ellenében. A korabeli futballhuliganizmusra jellemzően az előmérkőzés alatt az ellenfél szurkolói által felhergelt angol huligánok betörtek az olaszoknak fenntartott szektorba és menekülésre késztették az itáliaiakat. A stadion rossz állapotban lévő oldalfala nem bírta a nyomást, leomlott és 39, többségében olasz szurkolót temetett maga alá. Ennél is borzalmasabb eset történt 1982-ben, amikor a Szpartak Moszkva (szovjet) – HFC Haarlem (holland) UEFA-kupamérkőzés után a moszkvai Luzsnyiki stadion kijáratnál összetorlódott nézők között kitört pánikban 66 embert tapostak halálra. És e kettő csak kiragadott példa a stadionkatasztrófák közül.

FOLYTATÁS