Oldalletöltések száma: 10872222
2021. december 3. péntek 01:44,
Ferenc napja van.

Teratonnányi tárgyaink

Ha körülnézünk megszámlálhatatlan tárgyat látunk környezetünkben. Eszközök sokasága uralja a világunkat. Mára ez már teljességgel természetes lett számunkra, hiszen ha például a természetbe vágyunk, akkor is járművel megyünk oda, megfelelő ruházatba öltöve, műanyag kulaccsal, bicskával, esőkabáttal a hátizsákunkban, okostelefonnal a zsebünkben és még ezernyi apró tárggyal, amelyek egy ilyen kis sétánál is elengedhetetlenek. 
   Nem véletlen tehát, hogy az év végére az emberek alkotta tárgyak össztömege meghaladja majd az élőlények össztömegét. Az izraeli Weizmann Tudományos Intézet kutatói szerint ugyanis a Földön az emberek alkotta tárgyak tömege hamarosan eléri az egy teratonnát, vagyis az egybillió (ezermilliárd) tonnát. Óriási szám, ha nem matematikus az ember, szinte fel sem foghatja, pedig ez a hihetetlen nagyságú tömeg meghaladja a teljes növényzet, ember- és állatvilág össztömegét. A kutatók úgy becsülik, hogy ha nem változtatunk szokásainkon, és a termékek előállításában minden ugyanígy folytatódik, 2040 már megháromszorozódik az általunk előállított termékek tömege, vagyis körülbelül három teratonna lesz.
   Ehhez persze hozzájön az is, hogy az emberiség létszáma hihetetlen gyorsasággal nő és ezen még egyik járvány, vagy világháború sem tudott érdemben változtatni. S miközben megállíthatatlanul nő az emberi populáció nagysága, az abban lévő egyes egyedek az előttük születettekénél is több tárgyat akarnak használni. Ha csak a magunk tárgyhasználatára gondolunk, hogyan marasztalhatnánk el ezért bárkit is?
   A kérdés viszont az, hogy meddig tűri mindezt a Föld, mikor ráz le bennünket magáról. A COVID-járvány ízelítő abból, hogy mi lesz az emberiséggel, ha komolyra fordulnak a dolgok a természet és az emberiség között. Szinte biztos, hogy hosszabb távon a természet kerül ki abból győztesen.

targyak inhabitat com