Oldalletöltések száma: 10907632
2022. május 20. péntek 16:13,
Bernát és Felícia napja van.

A magyar mini

   Mondhatnánk, hogy kis ország, kis műhold, ha az űrkutatásban résztvevők helyét a lépték határozná meg, de ez csak részben van így. A mi műholdunk, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem által fejlesztett miniatűr, a Szojuz-2 rakéta fedélzeten 18 ország 38 db műholdjával utazott a nagy sötétség irányába, hogy ott pályára állhasson.
   A mindössze 5x5x5 centiméteres kis kocka, a SMOG-1, a számítások szerint nyolc hónapig teszi majd a dolgát a Föld körül. Elődje, a SMOG-P azonkívül, hogy segített létrehozni az elektroszmog térképet, abban is világelsőnek számított, hogy ez lett az első olyan PocketQube (miniatűr műhold, PQ), amely sikeresen teljesítette küldetését, mielőtt tavaly szeptemberben elégett a légkörben.
   Műholdunk megalkotói szerint a SMOG-1 elsődleges küldetése a Föld körüli térségben mérhető, ember által keltett elektromágneses szennyezettség, az elektroszmog vizsgálata. De beszereltek egy olyan mérőműszert is az eszközbe, amely a Napból érkező részecskék elektronikára gyakorolt hatását vizsgálja. És hogy mi mindenre képes még egy tenyérben elférő kis kocka, a tervezők szerint az eszköz „harmadlagos küldetése egy speciális mágneses anyag alkalmazása, a pályaélettartam csökkentésére, a működési időtartam utáni űrszemétként töltött idő minimalizálására”.
   És még mondja valaki, hogy a méret a lényeg.

smog 1 youtube com