Oldalletöltések száma: 10907635
2022. május 20. péntek 16:19,
Bernát és Felícia napja van.

Váltás

Persze itt is vannak változások, más ma a fék, mint régen, megjelentek az első-hátsó váltók, ergonomikussá váltak a nyergek és változott, könnyebbé vált a kerékpárok anyaga is. Mégis sok minden nagyon hasonlít a régi időkben készült bringák kialakítására. Talán majd a vezeték nélküli váltó teszi meg a korszakos ugrást. Meglehet, hogy fél évszázad múlva az akkori drótszamarazó már alig tudja majd használni a ma korszerű kétkerekűjét.
   Közel két évvel ezelőtt egy főleg kerékpáros váltó- és fékkészleteket gyártó amerikai cég piacra dobta az első hétköznapi használatra szánt vezeték (bowden) nélküli váltóját. Igaz, csak a gazdagoknak, mert egyedül a váltó ára meghaladta az ezer eurót. Sokan örülhetnek viszont, mert a modellnek most megjelent egy olcsóbb változata is.
   Azt azért még mindig nem állíthatjuk, hogy az újabb modell a várható 225 ezer forintnyi euróért tömegek eszköze lesz, de várhatóan egyre inkább csökken majd az ár. A 12 fokozatú új váltót beépített akkumulátor táplálja, amely egy töltéssel 25-40 órán át használható. Az már teljesen természetes, hogy mindehhez egy olyan okostelefonos applikáció is jár, amely számtalan beállítást tesz lehetővé.
   Talán több újfajta elektromos kétkerekű közlekedési eszközhöz hasonlóan hamarosan egyensúlyozni is alig kell a bringán, ezt és minden mást is elektronika irányít majd.
   Ha szerencséjük lesz a jövő biciklistáinak, talán a tájak szépsége még a régi marad.

kerekpar valto vezetek nelkul hibike de 001