Oldalletöltések száma: 10844283
2021. június 19. szombat 10:25,
Gyárfás napja van.

Sürgöny

   A Magyar Posta 174 évnyi szolgálat után április végén megszüntette a táviratküldés lehetőségét. Az első sürgönyt 1847-ben Bécs és Pozsony között továbbították Magyarországon. Az eleinte csak hivatalos üzenetek küldésére alkalmas szolgáltatást nem sokkal később a magánforgalom előtt is megnyitották és egészen az internet megjelenéséig viszonylag népszerű üzenetküldési forma maradt.
   A távirat egy rövid szöveges üzenet volt, amit a posta meghatározott időn belül kézbesített, a dísztávirat üzenete mellé pedig képet is lehetett csatolni. Volt állami távirat, levéltávirat, közönséges távirat és szolgálati értesítés is. Generációk sora nőtt úgy fel, hogy természetes volt számára a távirat létezése, lehetősége.
   Aztán mint oly sok mindent, ezt is elmosta a fejlődés, a modern kori digitalizáció, az internet. Mert ki is küldene táviratot, ha bármikor, bárhonnan telefonálhat, e-mailt-t, SMS-t, vagy azonnal megjelenő szövegeket írhat, hangüzenetet küldhet az erre szakosodott közösségi felületeken. Nyilvánvalóan előbb vagy utóbb minden korszerűtlenné válik, talán valamikor maga az ember is.
   Az üzenetküldés terén is nagy utat tett meg a tudomány, technológia. A telegram és e-mail között akkora a különbség, mint a szekér és a nemzetközi űrállomásra tartó űrrakéta között. Volt azért előnye a szavanként fizetendő táviratnak is. Ez pedig a rövid távirati stílus, amelyhez hozzátartozott az is, hogy nem használtak ékezeteket és írásjeleket. A pontot a STOP szó helyettesítette és hogy ne kerüljön sokba az üzenet, a küldő általában igen szűkszavú volt.
  Apa elfogyott a peenzem STOP kueldjeel STOP Dezsoe.

tavirat getty images hu