Oldalletöltések száma: 10853577
2021. július 29. csütörtök 18:08,
Márta, Márti és Flóra napja van.

A négynapos

Nagy könnyebbség lett időközben a gépesítés, a rövidülő munkanap, ahogy a szabad szombat is. Ma meg ott tartunk, hogy egyre inkább előtérbe kerül a négynapos munkahét terve. Már ahol, persze.
   A koronavírus-járvány okozta kényszerűségek arra késztették a vállalatokat, hogy a nagyobb hatékonyság érdekében felülvizsgálják a berögzült munkarendeket. Az Aucklandi Egyetem kutatása szerint a négynapos munkahétnek köszönhetően a dolgozók akár 20 százalékkal is jobban teljesíthetnek.
   Idehaza még csak álom az olyan négynapos munkahét, amelyből ugyanúgy meg lehet élni, mint az öt, vagy hatnaposból, de sok országban már komolyan foglalkoznak vele, például Spanyolországban és Új-Zélandon. Japánban a Microsoft már minden pénteken bezárja az irodáit. A cég örömmel tapasztalta, nemhogy romlottak volna a mutatóik, de 40 százalékos termelékenységnövekedés következett be.
   Egy mai munkahely köszönőviszonyban sincs a 60-70 évvel korábbi elődjével. Az akkori gyárak egyszerűbb gépekkel, főleg emberi munkaerőre alapozottan működtek, ma igen sok iparágban az emberek helyén a sohasem fáradó, tévedő, a monotonitást kiválóan tűrő robotok dolgoznak. Sőt, lassan nem csak a kétkezi munkában váltják fel okos gépek az embereket, de a kifinomultabb gondolkodást igényló feladatokat is a mesterséges intelligencia végzi majd. Hogy ez nekünk, munkához szokott embereknek jó-e, az hosszabb elemzést érdemelne.
   Az viszont egyértelmű, hogy a munka helyén felszabaduló idejével az embernek kezdenie kell valamit. Tanulhat, pihenhet, olvashat, alkothat, hobbijának élhet, sportolhat, kikapcsolódhat és akár a maga örömére dolgozhat is. Persze, ha a munkaidő csökkenése nem veszélyezteti a megélhetését.
   Mert ha igen, mehet majd másodállásban dolgozni oda, ahova még nem értek az okos gépek.

negynapos munkahet jotform com