Oldalletöltések száma: 10853557
2021. július 29. csütörtök 16:08,
Márta, Márti és Flóra napja van.

Halvész

Az illetékes hatóság harmadfokú vízminőség-védelmi készültséget rendelt el és egyúttal közölte: az addigi vizsgálatok emberre veszélyes kórokozóra, vagy mérgezésre utaló jeleket nem állapítottak meg, a halpusztulást oxigénhiány okozhatta.
   Gyorsan megkezdődött a haltetemek „lehalászása” is, a helyi lakosok, horgászok közül többen önkéntesen láttak a nem éppen kellemes munkának. A tó mellett élők bár már láttak halpusztulást, ilyen mértékű ökológiai katasztrófával még nem találkoztak. A ’90-es évek elején volt legutóbb tartósan rendkívül alacsony a tó vízszintje, de akkor nem lépett fel ilyen mértékű halpusztulás.
   A Velencei-tó életében nem egyedülálló, hogy időről időre eltűnik a vize, a megfigyelések és feljegyzések szerint nagy általánosságban ez mintegy 150 évente szokott előfordulni. 1863 és 1866 között például olyannyira kevés lett a víz, hogy huszárok gyakorlatoztak a medrében. A szakemberek szerint viszont olyan esetet még nem soha nem jegyeztek fel, hogy tíz nap alatt több mint 10 Celsius-fokot melegedjen a víz hőmérséklete. S miután jelenleg legkevesebb tízmillió köbméternyi víz hiányzik a tóból, a gyors felmelegedés és az oxigénhiány megtette pusztító hatását.
   Ezer jelét tapasztaljuk a klímaváltozásnak. Ritka vendéggé váltak a nagy téli fagyok, havazások, eltűnőfélben van a tavasz és az ősz, gyakoribbakká lettek az óriási nyári felhőszakadások, ahogy ezek ellenére a tartós szárazság is. Ez a világ már az időjárás terén is nagyon más, mint amilyenbe a mai középkorúak, idősebbek beleszülettek.
   A velencei-tavi halpusztulás a természet felemelt ujjú figyelmeztetése volt. Kérdés, hogy értünk-e az intő jelből.

halpusztulas 202106 blikk hu