Oldalletöltések száma: 10907603
2022. május 20. péntek 15:00,
Bernát és Felícia napja van.

A stílus…

… maga az ember. A közismert szállóige az 1707-ben született francia gróftól, természettudóstól, Comte de Buffontól származik, és ha valamire mondhatjuk, hogy örök érvényű, hát ez a mondat biztosan az.
   Napjainkban a stílustalanság, vagy még inkább az agresszív stílus idejét éljük. Ha egy, a fiatalok korosztályait megcélzó tévésorozatot nézzük valamelyik kereskedelmi csatornán, hamar szembesülünk a „vágod?”, „közöd!?” és hasonló kifejezésekkel, amelyek a másik lekezelését, lenézést, semmibevevését is jelentik egy-egy rövid vakkantással jelezve.
   A minap figyeltem fel egy kézzel írt táblára, amelyen rövid felhívás szerepelt: „BAROM ARCU, NE IDE ÁLLJ”. Most tekintsünk el a nyilvánvaló helyesírási hibáktól, a felszólítás mögül hiányzó írásjeltől, csak a szövegre fókuszáljunk, ami lényegre törő, és vélhetően korábbi rossz tapasztalatok alapján íródott. De mégis, akármennyire is megértjük a szerző dühét a ki- és berakodását rendre akadályozó, az odaparkolt autók okozta nehézségek, plusz munka miatt, valahogy erős hiányérzetünk támadhat. Mert ugyan ki az a derék, jóravaló ember, aki a megszólítást magára veszi? Ki az az önkritikus ember, aki önmagát baromarcúnak véli?

Ugyanis neki és csak neki (vagy nekik, ha esetleg többen is önmagukra ismernek) szól a felhívás.
   Gondolom lehetett volna mindezt másként is megfogalmazni. Például: kérem ne álljon a bejárat elé, vagy ezen a helyen rakodás történik, kérem hagyja szabadon. És így tovább. De a szerző nem így gondolta, vagy azért, mert képtelen helyesen és udvariasan fogalmazni, vagy azért, mert mindezt nevelő szándékkal tette. Vélhetően tudja korunk szabályát, miszerint az emberek csak az erőből értenek.
   Napjainkban dúl a verbális, vagyis szóbeli erőszak, amelyet – ne legyünk szemérmesek, mondjuk ki – az a napi politika generál, amely minden, akár hétköznapi feladat megoldását is harcként, háborúként, küzdelemként jellemez, amely megosztja a polgárokat, nem határolódik el az agressziótól és ezzel csak tovább táplálja a gyűlöletet, gyűlöletbeszédet, az alpári stílust. Hatását, a türelmetlenséget, a kirobbanó, szóbeli agresszióba (és még jó, ha csak abba) torkolló viszályt gyorsan megtapasztalhatja az ember egy tömegközlekedési eszközön, autót vezetve, boltban, vagy akár csak egy zsúfoltabb járdán is.
   Nagyon igaza volt a grófnak. A stílus többnyire valóban maga az ember. Olyan, amilyen.

tabla figyelmezteto