Oldalletöltések száma: 10907633
2022. május 20. péntek 16:13,
Bernát és Felícia napja van.

A nagy leállás

Százmilliók intézik banki, hatósági ügyeiket, bevásárlásaikat, levelezésüket, tárgyalásaikat, tanulásukat, szórakozásukat nap mint nap a világhálón, amellyel időt és rengeteg energiát spórolhatnak meg. Személy szerint én nagyon élvezem az online világot és korom ellenére is igyekszem tartani a tempót – bár mind messzebbről követve – a fejlődéssel. Jó azt is látni, amit egy szociológus korábban előrevetített, hogy a mostani időseknek már nem kell egyedül lenniük, hiszen álló nap cseveghetnek, levelezhetnek, böngészhetnek, társakra találhatnak a neten. Vagyis az internet számos káros hatását is figyelembe véve, az online világnak rengeteg haszna, értéke van.
   Igen ám, de éppen a hatalmas felhasználói létszám, a mind nagyobb tárhely- és energiaigény, a rendszer támadhatósága rejti magában a veszélyeket. Mert elég lesz egy nagyobb napkitörés, egy fél országra, vagy éppen földrészre kiterjedő áramkimaradás, mélytengeri kábelszakadás, vagy éppen az Amerikában a közelmúltban lefülelt terrorista terve, az egyik legnagyobb szolgáltató szerverének felrobbantása, és a jól felépített digitális világunk, vele a megszokott, megszeretett szolgáltatásaink tömegével pillanatok alatt válik semmivé.
   A Facebook rendezte sorait és mi lelkesen posztolhatunk, lájkolhatunk, kommentelhetünk vagy éppen trollkodhatunk tovább a nap 24 órájában. De agyunk rejtett zugában már ott villog a figyelmeztetés: semmi sem örök.

facebook leallt alfaugynokseg hu