Oldalletöltések száma: 10881245
2022. január 22. szombat 22:45,
Vince és Artúr napja van.

Agytorna

Vagyis minek tanulni egy olyan nyelvet, amelyet sohasem használhat az ember? Hát nem is nagyon tanultak az emberek. Ennek máig ható hatása, hogy miután több generáció életéből is kimaradt a valamire használható idegen nyelv tanulásának értelme, kevés az olyan család, ahol többen is beszélnek egy vagy több idegen nyelvet. Így a szülők, nagyszülők többnyire nem tudnak e téren személyes példát mutatni, a tanulásban segíteni a fiataloknak.
   Én sem maradok ki ebből az újkori keresztrejtvényfejtésből, vagyis a nyelvtanulásból. Immár hazai megjelenése óta napi rendszerességgel gyakorolok a Duolingo nevű, nagyon sok millió ember által, sok nyelven használt oktatóprogrammal, és nincs ezzel másként több ismerősöm sem. S bár igen sok drága tanfolyamon, magántanártól tanult ifjúhoz hasonlóan megszólalni, beszélgetni én sem tudok, meglehetősen jól írok és olvasok angolul, sőt még egyszerűbb írott angol szöveget is megértek.
   Ahogy nekem, úgy sok hasonló korú embernek is túl későn érkezett az internet nyitott világa, a számtalan, köztük az ingyenes és jó nyelvtanulási lehetőséget nyújtó szabadság. Túl későn ahhoz, hogy az nyelvtudást hasznosíthassuk a munkánkban, nagyobb műveltséget, bővebb ismereteket szerezhessünk a más nyelveken íródott (szak)irodalomból. Így hát marad számunkra a vigaszág, a szórakoztató napi tanulás, az agytorna.
   Meg a büszkeség, ha megértjük és végül mégis merünk válaszolni egy külföldi kérdésére.

nyelvtanulas theguardian com