Oldalletöltések száma: 10881226
2022. január 22. szombat 21:20,
Vince és Artúr napja van.

Esőcsinálók

Módosították az időjárást a kínai kommunista párt 100. születésnapján tartott tömegrendezvények előtt – tudatták a világgal a hongkongi South China Morning Post munkatársai és hihetünk is nekik, mert közelebb voltak a történésekhez, mint mi.
   Mint kiderült, a párt július 1-én ünnepelte megalakulásának 100. évfordulóját, amelynek megünneplésére kínai mértékkel mérve is hatalmas tömegek készültek. De, mint már oly sokszor tapasztaltuk, az időjárás még a legmeghatóbb eseményekbe is keményen bele tud rondítani, ha úgy tartja úri kedve. Az időjárás mindenbe belecsúfító kedvének elvételére szolgál a tudomány számtalan vívmánya, amelyet kínai felebarátaink kiválóan képesek alkalmazni. Mint kiderült, a tömegrendezvények előtt néhány órával a külvárosok és a környező területek felett olyan anyagokat juttattak a felhőzetbe, amelyek esőt idéztek elő ez pedig javított Peking különösen szennyezett levegőjének minőségén.
   A hírből megtudhattuk azt is, hogy a kutatók szerint Kína a világ egyik legnagyobb és legkifinomultabb időjárás-módosító hálózatát építette ki, ahogy mellékesen azt is, hogy az eső cseppet sem zavarja a pártot ünnepelni kívánó tömegeket, legfeljebb az, ha nem kapnak levegőt. Ezúttal, mint megtudtuk, kaptak.

   Idehaza is van olyan kezdeményezés, amellyel befolyásolhatják a szakemberek a természet szeszélyeit, egyik-másik kellemetlen időjárási veszélyhelyzetet. Ilyen például az országos jégkármérséklő-rendszer. S bár már működik e technika, azt is láthattuk, hogy ettől függetlenül voltak komoly jégeső okozta károk, vagyis van még tennivaló e téren. Pedig a módszer hasonló, mint amivel a kínai meteorológusok éltek, akik műholdak, repülőgépek, mobil radarállomások és mesterséges intelligencia igénybevételével igyekeztek megjósolni a nedves levegő mozgását, hogy különböző műveletekkel szabályozni tudják, mikor és hol essen az eső.
   Mint látjuk a tudomány előtt nincsenek határok. Nemsokára már az ember szabályozhatja majd azt is, hogy telente mennyi hó essen a síterepeken, mennyi jusson a földekre, a közutakra, mikor süssön a nap nyáron és így tovább. Elfelejthetjük majd az időjárásnak kitettségünket, mert azt is uralmunk alá hajtjuk majd. Persze és ez természetes, vannak kutatók, akik aggódnak amiatt, hogy az emberi beavatkozások megzavarhatják az időjárás rendjét és míg az egyik helyen szép időt varázsolnak a szakemberek – mondjuk egy focimeccs, vagy politikai nagygyűlés miatt – az adott ország, vagy éppen földrész más részein emiatt elviselhetetlen lesz az időjárás.
   De ez benne van a pakliban. Mert a jó magyar igazság szerint, ahol gyalulnak, ott hullik a forgács.

mesterseges eso kinaban cfp net