Oldalletöltések száma: 10881221
2022. január 22. szombat 21:08,
Vince és Artúr napja van.

A nagy felismerés

   Mindeddig ez a két bevetett atombomba figyelmezteti az emberiséget a fegyver mérhetetlen veszélyére. Ennek ellenére az 1947-től, a ’90-es évek elejéig számított hidegháborús időszak során a nagyhatalmak mérhetetlen mennyiségű nukleáris fegyvert gyártottak, halmoztak fel. A nemzetközi atomcsendegyezmény és a későbbi atomsorompó-egyezmény ellenére ma is legkevesebb nyolc ország tart raktáron az egész világ elpusztításához is elegendőnél jóval több nukleáris fegyvert. Éppen ezért van annak jelentősége, hogy a minap az Egyesült Államok, Oroszország, Kína, az Egyesült Királyság és Franciaország közös nyilatkozatban ismerte el, hogy „nukleáris háborút nem lehet megnyerni, és soha nem szabad megvívni”.
   Ennek az egyezménynek lényege a felismerés: egyetlen nukleáris háború sem végződhet valamelyik fél győzelmével. Az azonnali pusztításon túl a légáramlatokkal sodródó és nagyon sokáig halálos sugárzás nem csak az ellenséget, de a „győztes” felet is halálra ítélik.
   Mindezek ellenére napjainkban is gyártanak atom- és hidrogénfegyvereket, amelyek a világuralomra törő gyengeelméjűek, terroristák, diktátorok  kezében az egész civilizációnkat veszélyeztetik.

atombombarobbatas wikimedia org