Oldalletöltések száma: 10992459
2023. február 2. csütörtök 21:17,
Karolina és Aida napja van.

Azt se, amit látsz

Tapasztalhatjuk napjainkban a tragikus ukrajnai háborúban, ahol a hírek szerint az orosz emberek csak és kizárólag a hatóság által ellenőrzött és manipulált tartalmakat ismerhetnek meg a számukra honvédő eseményként jellemzett pusztításról és öldöklésről, míg a nyugati világ polgárai egy más olvasatát ismerik meg mindennek. E kettő elegyét tapasztalhatjuk hazánkban a kormánypropaganda és a magukra még valamit adó médiumok hírközlési különbözősége között. És hogy számunkra melyiküknél az igazság, az csak hit kérdése.
   Egyre fontosabb szerep jut tehát a gyorsan tanuló gépeknek az internetes információgyártásban is, hiszen már vannak olyan robotok, amelyek cikket is képesek önállóan megírni. Jó példa erre, hogy a legismertebb informatikai cégóriásnál újságírók helyett mesterséges intelligencia készíti a tartalmakat. Többfelé a sporteredményekkel vagy napi tőzsdei hírekkel foglalkozó cikkeket az adatbetáplálás után már a mesterséges intelligencia algoritmusa írja tovább és ember legfeljebb csak a közlés előtt ellenőrzi azt.
   A szakértők szerint mindez egyelőre nem számolja fel az újságírói szakmát, mert számtalan olyan terület van, például egy véleménycikk megírása, amelyet ma még csak az ember képes létrehozni. De ne legyen kétségünk afelől, hogy már ez sem marad így sokáig. Ezért hát legjobb, ha csak azt hisszük el, amit átélünk.
   Vagy inkább már azt se!

mesterseges intelligencia omt de