Oldalletöltések száma: 10992474
2023. február 2. csütörtök 22:06,
Karolina és Aida napja van.

Görcsmentes nemcselekvés

   Az ember ugyanakkor, ha belegondol abba, mi is lenne, ha az egyes országok vezetői közül a bölcsebbek, akik nem akarnak mindenáron dominálni, uralkodni, istenné válni, a wu wei tétlenségét választanák politikai hitvallásuknak. Lehet, hogy vannak ilyenek is, de jó néhányuk késztetést érez arra, hogy mindenáron megoldja népe vélt gondjait, irányt mutasson, a maga arcára, alakjára alakítsa hazája lakosait. Ezt, látva a rossz tartású, esetleg túlsúlyos vezetőket, talán mégsem kellene. Ahogy azt sem, hogy mindenki úgy gondolkodjon, azt vallja, amit ő helyesnek gondol.
   E jeles vezérek a maguk által felállított magas (?) mércéhez kívánják formálni a népüket, amelyhez minden eszközt bevetnek. Például az agymosást, a félreinformálást, hazudozást és tagadást, szóval amit csak lehet. Pedig jobb lenne, ha nem görcsölnének, ugyanis a wu wei lényege pontosan a görcsösségmentesség és a nemcselekvés. Vagyis olyan, mint a flow-élmény, ami az elmének az az állapota, amelynek során az ember teljesen elmerül abban, amit éppen csinál, amiben örömét leli. Innen már csak egy lépés lenne a tömegek flow-élménye, de gyanítom ez már nem fog összejönni, bár egyénileg még kísérletezhetünk a wu wei-jel.
   Ismerek is embereket, akik egész életüket a wu wei lazaságában, méginkább tétlenségében élik le. Ők tudnak valamit, amit inkább bizonyos más embereknek kellene.

nemcselekves youtube com