Oldalletöltések száma: 10992482
2023. február 2. csütörtök 22:24,
Karolina és Aida napja van.

Örök ruha

Hordták egész életükben és sokszor gyerekeik is viselték még a szoknyákat, blúzokat, nadrágokat, zakókat, amíg azok már végképp javíthatatlanná váltak vagy szétestek. De az anyaguk akkor is megmaradt törlőruhaként, foltanyagként.
   Mára egy ruhadarab teljes viselési ideje több mint harmadával csökkent, az Egyesült Államokban például egy átlagos vásárló 5,5 naponta vesz új ruhát. Az Európai Unió lakosai évente csaknem 26 kilogramm textilt vásárolnak és nagyjából 11 kilogrammot kidobnak. Az UNECE, az ENSZ Európai Gazdasági Bizottsága szerint egy pamutpóló elkészítéséhez 2700 liter vízre van szükség, ami nagyjából megegyezik egy felnőtt ember 2,5 éves folyadékszükségletével. A ruhaipar az üvegházhatású gázok nyolc százalékának kibocsátásáért felelős.
   A fast fashion ellentéte a slow fashion (lassú divat), amely a ruhagyártást a természet- és környezetvédelem, valamint az állatvilág szemszögéből nézi. A slow fashion egyik divattervezője Martina Mareková Kuipers szerint, ha most leállna a ruhagyártás, akkor évtizedekig nem kellene újat vennünk, az emberek szekrényei ugyanis tele vannak ruhákkal.
   A fast fashion visszaszorítása egyáltalán nem egyszerű, hiszen sokan szeretnek új és divatos ruhadarabokba öltözni, ha lelassulna, csökkenne a gyártásuk, cégek mennének tönkre, tömegek veszítenék el állásukat, gazdasági visszaesés következne be.
   Vagyis egyelőre aligha viselünk majd örök ruhákat.

 fast fashion bebiodiversity be