Oldalletöltések száma: 10653775
2020. április 5. vasárnap 22:30,
Vince napja van.

Az orvosok szerint jó lenne, ha szájmaszkot viselnénk

szajmaszk fromthegrapevine comAz ember végigmegy a főváros néhány útján, de teheti ezt a vidéki kivárásokban is, és azt fogja tapasztalni, hogy aki valamilyen szerencse folytán hozzájutott egy szájmaszkhoz, az többnyire hordja is, pedig az országos tiszti főorvos a járvány kezdete óta azt sulykolja belénk, hogy ne viseljünk maszkot, ha nem vagyunk betegek.

   Ez az álláspont pedig messzemenően szembemegy a legtöbb járvány-sújtotta ország gyakorlatával, hiszen van ahol már kötelezővé is tették a közterületeken, boltokban, intézményekben a maszk viselését. A magyar orvosok sem értenek egyet a tiszti főorvos – és a kormány – álláspontjával. Minderről az Index.hu írt.

Bővebben ...

Térkép készül a szúnyogok tenyészőhelyeiről

szunyoginvazio erdekesvilag huBár most minden más baj eltörpülni látszik a koronavírus-járvány veszélyei mellett, remélhetően hamarosan túljutunk a mostani gonosz állapoton és újra csak olyan csípős ellenséggel kell szembenéznünk mint a szúnyogok hada. A szakemberek mér készülnek erre az időszakra.

   A katasztrófavédelem egyik kiemelt célja a jövőben a biológiai szúnyoggyérítés arányának növelése. Hatékony biológiai gyérítést viszont csak olyan pontos térképek birtokában lehet végezni, amelyek megmutatják, hol vannak a szúnyogok tenyészőhelyei. Ilyen térképek jelenleg csak néhány térségről állnak rendelkezésre – tudta meg a Boon.hu.

Bővebben ...

Lőttek a koronavírussal kapcsolatos összeesküvés-elméleteknek

osszeeskuves korona cnn comMind több ember véli úgy, hogy ezt a járványt valamilyen „jóakaró” szándékosan szabadította rá az emberiségre, mások szerint valahol, egy laboratóriumban kísérletezhettek vele és véletlenül szabadult ki. miközben még nincs meg az ellenszere. Az összeesküvés-elméleteknek, mai kifejezéssel konteoknak csak a fantázia szab határt.

   Mindezeket cáfolja egy friss tanulmány, amely szerint a Covid-19-járványt okozó új koronavírus természetes evolúció eredménye, az értekezés szerzői nem találtak bizonyítékot arra, hogy laboratóriumban hozták volna létre a kórokozót.

Bővebben ...

Kutyától nem kaphatunk el koronavírust, csak a gazdájától

kutyasetaltatok istockphoto comA mostani koronavírustól terhelt időszak különösen nehéz a városi kutyatartók számára, akik eddig naponta többször vitték sétálni a kutyájukat, de a „maradj otthon” elvárás miatt sokan nem mernek ennek eleget tenni. Meg aztán mi lesz, ha a kutyájuk is elkapja a vírust?

   Igazolt tények szerint az emberi koronavírus-járványt okozó kórokozónak nem aktív terjesztői sem a kutyák, sem a macskák – jelentette ki a 168 Órának nyilatkozva a Magyar Állatorvosi Kamara elnöke, Gönczi Gábor.

Bővebben ...

Aki „A” vércsoportú, jobb, ha még jobban vigyáz

vercsoportok fokuszinfoE sorok írójával egyetemben bizonyára nagyon sok embernek rossz hír az amúgy is igen idegesítő járványhelyzetben, hogy kiderült, vércsoporttól is függő, ki mennyire fogékony a vírus okozta megbetegedésre.

   Könnyebben megbetegedhetnek az A-s vércsoportú emberek az új koronavírustól, és a többi vércsoporthoz képest nagyobb százalékban van szükség körükben erősebb kezelésre egy kínai tanulmány szerint. A kutatás eredményéről az Euronews.com számolt be.

Bővebben ...

Jön felénk egy ragadozó laposféreg, bár állítólag nem szereti a nagy meleget

obama nungara theconversation comNem elég nekünk a koronavírus, most meg egy kártékony lény gyors elterjedéséről érkezett hír. Igaz, ez egyelőre még csak a mezőgazdaságot és a rovarvilágot érinti, de így közvetve tulajdonképpen valamennyiünket.

   Egy ragadozó laposféreg terjed gyors ütemben kontinensünk nyugati részén, a lebontásban kulcsfontosságú szerepet játszó puhatestűeket pusztítja. Nem tudjuk, hosszabb távon milyen károkat okoz, de hatása mindenképpen negatív, magyarországi megjelenése pedig valószínűleg csak idő kérdése – írta a 24.hu

Bővebben ...

Most a szappan a leghatékonyabb fegyverünk

szappan kezmosas dailymail co ukSzó szerint háborús helyzet állt elő a világon, szerencsére fegyverek nélkül. Az ellenség sem kötődik diktátorokhoz, pártokhoz, országokhoz, nem tesz különbséget egyik, vagy másik nemzet tagjai között. Betegít és ha teheti öl is. De ha még gyógyszer nincs is, védekezni valamennyire lehet ellene. Például szappannal.

   Folyamatosan halljuk, hogy kézmosással tehetünk a legtöbbet a koronavírus terjedése ellen. Egy kémiaprofesszor a Guardianben azt is elmagyarázta, hogy miért. Hatásosak a kézfertőtlenítő folyadékok, törlőkendők és alkoholtartalmú gélek is, de egyik sem olyan jó, mint a sima szappan – állítja Pall Thordarson ausztrál kémiaprofesszor. A Hvg.hu vette át a figyelemkeltő írást.

Bővebben ...

Egyes felületeken akár három napig is életben marad és fertőz a koronavírus

kapaszkodo csibeszkemagazin huBennünket is elért a koronavírus-járvány és bár Magyarországon szerencsére sok más országtól eltérően még alacsony a fertőzöttek száma, mind többen rettegnek ettől az ismeretlen, többnyire enyhe lefolyású, legrosszabb esetben viszont halállal is járó megbetegedéstől. Ugyanakkor nehéz védekezni a vírus ellen, mert sok felületen képes életben maradni.

   Az új típusú koronavírus a levegőben néhány órán át, egyes felületeken akár két-három napig is megél – állapította meg az amerikai országos Allergia és Fertőző Betegségek Intézetének (NIAID) kutatóiból és más tudósokból álló csoport.

Bővebben ...

Fluorid: a sok árt, a kevés meg kevés

fluorid harmonydentalbeaverton comHa fogkrémet vásárolunk, az ár mellett arra is figyelni szoktunk, hogy mennyi fluoridot tartalmaz a paszta, mert azt tanultuk, és azt sulykolták belénk, hogy a fogszuvasodás megelőzésére a fluorid a megfelelő eszköz. Mint kiderült, a sok többet árt, mint a kevés.

   Egy új felmérés szerint a túl magas koncentrációjú fluorid hatására megváltozik a fogzománc sejtjeinek kalcium jelölő útvonala, anyagcseréje és az általuk kifejtett gének aktivitása is. Mindez megmagyarázhatja, hogy miért okozhat problémát, hogyha a gyerekek túlzott mennyiségű fluoridnak vannak kitéve – írta az Arsratio.hu a Stke.sciencemag.org cikke alapján.

Bővebben ...

Énekeljen, vagy számoljon, hogy tudja, meddig kell mosnia a kezeit

kezmosas inews co ukHa az ember egy magyar nagyváros utcáján sétál, betér egy-egy boltba, még nemigen tapasztalja azt a koronavírus-járvány okozta félelmet, amelyet a személyes beszélgetések alkalmával már igencsak megtapasztal. Mégis igen sokan még most is ódzkodnak a rendszeres kézmosástól, akkor is, amikor dolguk végeztével mosdatlan kézzel hagyták el a mellékhelységet.

   Pedig a szakemberek szerint a személyes higiénia, a nagyon alapos kézmosás a védekezés alapja. A hagyományos, csak néhány másodpercig tartó kézmosás már nem elég, és nem elég az sem, ha az ember épp csak összevizezi a kezét a csapnál, bőségesen kell hozzá szappant is használni – írta a Qubit.hu.

Bővebben ...