Oldalletöltések száma: 10678353
2020. július 14. kedd 19:07,
Örs és Stella napja van.

Százból legalább harminc magyar embert biztosan megvisel az időjárás

idojaras valtozas idokep huIdőjárás az van. Mármint időjárás mindig van és többnyire mindig változik is. Ezzel addig nincs is nagy baj, amíg nem zavarja az emberek tevékenységét, vagy éppen valamilyen rendkívüli időjárás nem okoz gazdasági károkat, tragédiákat. De sokan még ezek nélkül is megszenvedik az időjárás-változásokat.

   A magyar lakosság harminc százaléka időjárás-érzékeny, tavalyhoz képest idén háromszor többen fordulnak orvoshoz időjárás okozta problémák miatt – közölte Pintér Ferenc meteogyógyász hétfőn az állami hírtévé egyik műsorában.

Bővebben ...

A macska legalább úgy szenved a hőségtől, mint a gazdája

macska ivo vets now comA minap arról írtunk, hogy mennyire fontos odafigyelni hőség idején (is) a háziállatainkra. Akkor kiemelten a kutyákkal foglalkoztunk, de a házi kedvenc cicák sem szenvednek kevésbé a nagy melegben ugatós társaiknál.

   Azzal segíthetünk a macskánknak átvészelni a legmelegebb időszakokat, ha nem a legnagyobb melegben engedjük ki őt a szabadba és a szoba hűsében is biztosítjuk számára a megfelelő feltételeket – írta a Háziállat.hu.

Bővebben ...

A kutyameleg még a kutyáknak is sok

kutyameleg erdmost huA szabadban kutyameleg van, hét ágra süt a júliusi nap, amelynek hője nem csak az embereket, de az állatokat is megkínozza. Sokan mégis úgy vélik, hogy a kutyáknak nem kell különösebb védelem, mert megvédi őket a szőrzetük. Nagy valószínűséggel, akik így gondolkodnak, nem viselnének örömmel bundát a tűző napon.

   Bár az állatorvosok nem győzik hangsúlyozni a kutyákra nyáron leselkedő veszélyeket, sajnos időről időre történnek balesetek négylábú kedvenceinkkel. A tragédiák 50 százaléka elkerülhető lenne, ha a gazdák tudnák, mit kell tenni a megelőzés érdekében. A Rex Kutyaotthon Alapítvány összefoglalta a legfontosabb teendőket – írta a Háziállat.hu.

Bővebben ...

Kevésbé lesz rossz az öregedés, ha tudjuk, milyen típusú öregedők vagyunk

oreg motorosok your eastsussex gov ukÖregedni nem túl felemelő érzés, bár aki idősödik, azzal vigasztalhatja magát, hogy legalább megérte azt a kort. De az öregedésnek is több módja lehet és közel sem mindegy, hogy aki eljut odáig, hogyan öregszik meg.

   Manapság az emberek már tovább élnek, mint néhány évszázaddal ezelőtt, és nem véletlen, hogy olyan sok kutatás készül az öregedéssel kapcsolatban. Egy friss publikáció szerint például az emberek négy típusba oszthatók aszerint, hogy milyen módon öregszenek – olvasható a Házipatika.com egészségportálon.

Bővebben ...

Szúnyoginvázió van és ezt csípéseik szaporodó száma is bizonyítja

szunyoginvazio drnumb comJelen sorok írója legutóbb éppen a reggeli órákban volt kénytelen komoly hadat viselni a szokatlan időben és helyen, mármint az íróasztalánál támadó vérszívók ellen és ezt az állapotot mostanában nagyon sokan kényszerülnek elviselni. Ritkán tapasztalható szúnyoginvázió van az ország sok más területe mellett a Velencei-tónál is.

   Idén országszerte súlyosabb a szúnyoghelyzet, mint a megelőző években. A Magyar Szúnyogirtók Országos Szövetségének (MaSZOSZ) elnöke szerint gyérítés tekintetében sereghajtók vagyunk Európában – írta a Portfolio.hu. Kőszegi Dániel, a MaSZOSZ elnöke az ATV Híradónak elmondta, hogy itthon nincs szúnyoglárva-program, pedig hatékonyabb még ki nem kelt állapotban ritkítani a vérszívókat.

Bővebben ...

Hagymát hagymával

hagyma szaszregenesvideke blogspot comA legtöbb magyaros étel úgy kezdődik, hogy a hagymát üvegesre pároljuk, pirítjuk, vagyis nagyon sok ételünkben az egyik meghatározó fűszer a hagyma, amely nélkül aligha lenne olyan finom a főztünk, mint vele. Da a hagyma nem csak alapvető fűszernövényünk, kiváló egészségvédő zöldségünk is.

   Egy közepes méretű hagymában 44 kalória található, és benne van a napi C-vitamin szükségletünk 20 százaléka. Emellett található benne B6-vitamin, folsav, kálium, és mangán is. Ezen felül nagyon sok benne az antioxidáns, például a quercetinis, ami kiváló gyulladásgátló. Az antioxidánsok a külső rétegekben koncentrálódnak – olvasható a Házipatika.com-nak a Health.com cikke alapján készült írásában.

Bővebben ...

Nem csak fájdalmat okoz az ázsiai tigrisszúnyog csípése, de súlyos betegségeket is terjeszt

azsiai tigrisszunyog ng huA tigrisszúnyog már a spájzban van? tettük fel a kérését nyolc évvel ezelőtt az egykor méltán nagy sikert megért A tizedes meg a többiek című magyar film egyik szállóigéjévé vált mondata nyomán, amikor először kaptunk hírt arról, hogy egy újfajta inváziós ellenféllel, vérszívóval is találkozhatunk majd nyaranta. Ma már tudjuk, a tigrisszúnyogok tényleg igen közel vannak hozzánk.

   Az Eötvös Loránd Kutatási Hálózathoz (ELKH) tartozó Ökológiai Kutatóközpont Ökológiai és Botanikai Intézete ismét felhívásban kéri a lakosságot, hogy segítsék a kutatókat a hazai tigrisszúnyog-populáció feltérképezésében. A szárazság után beköszönő csapadékos, meleg időjárás kedvez a csípőszúnyogok fejlődésének – olvasható az ELKH MTI-hez eljuttatott csütörtöki közleményében.

Bővebben ...

Életéveket jelenthet a rendszeres koleszterinszint-mérés

koleszterin dietetikamindenkinek huA magas koleszterinszint kifejezés közismert az emberi test, szervezet működését kevésbé ismerők körében is, de azt már jóval kevesebben tudják, hogy mi is az a koleszterin és mennyi a jó értéke. A zsírok a szervezet alapvető építőmolekulái, közéjük tartoznak a trigliceridek és a koleszterinmolekulák is. Koleszterint a szervezet minden sejtje előállít, legnagyobb mennyiségben a máj.

   Azt is szinte mindenki tudja, hogy a koleszterinszintet időnként ellenőriztetni kell, de a Napidoktor.hu cikke szerint más-más időközönként érdemes ellenőriztetni a koleszterinszintet egy egészséges embernek és egy olyan személynek, akinél korábban már magas értékeket mértek. Dr. Sztancsik Ilona, a KardioKözpont kardiológusa, aneszteziológus, intenzív terapeuta segített eligazodni a témában.

Bővebben ...

Ezernyi bajt okoz a vízimadarak etetése

hattyuetetes travelo huA jó idő nagyon sok sétálót csábított ki a Velencei-tó partjára. Az egyik agárdi mólón álldogáló, a napsütést élvező emberek egy hattyúra lettek figyelmesek, amely egészen közel úszva a mólón állókhoz, láthatóan élelmet koldult. Ez is azt bizonyítja, hogy sokan etetik a vízi madarakat, de mint kiderült, nagyon helytelenül teszik.

   A vízimadarak etetése felesleges, különösen nyáron, amikor korlátlanul találnak maguknak táplálékot, ezért a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) arra kéri az embereket, hogy sehol és semmivel ne etessék a vízimadarakat – áll az egyesület MTI-hez eljuttatott közleményében.

Bővebben ...

Tudja a kutya, hogy mit csinál

kutya labdaval rover comA legtöbb családban élő kutyáról bátran elmondhatja a gazdája, hogy nagyon jól tudja képviselni saját érdekeit és ha valamit el akar érni, annak több módját is képes végrehezvinni, hogy célhoz érjen. A kutyák nagyon is tudatosan cselekszenek bizonyos helyzetekben. Ezt erősíti meg a magyar kutatás is.

   A kutyák képesek visszaemlékezni az általuk korábban végrehajtott tevékenységekre, vagyis tudatában vannak bizonyos cselekvéseiknek, derül ki az ELTE Etológia Tanszék kutatóinak a Scientific Reports című folyóiratban publikált legújabb kutatásából.

Bővebben ...