Oldalletöltések száma: 10678355
2020. július 14. kedd 19:10,
Örs és Stella napja van.

Nemcsak fájdalmas, de komoly baj is lehet a macskakarmolásból

macskakarmolas eu usatoday comA macskákat tartókat sokszor arról lehet felismerni, hogy kézfejük tele van karmolásnyomokkal. Természetesen nem mindegyik, de tény, hogy még a legbarátságosabb cicus is odakap akár csak játékból is gazdája kezéhez és máris szép jelet hagy rajta. De vajon a házi macska karmolása jelenthet veszélyt?

   Az állattal való játék, vagy szőrének gondozása közben könnyen szerezhetnek a macskatartók apróbb sérüléseket. A seb körül megjelenő dudor, hólyag, bőrvörösség és a sérüléshez közeli testrészen jelentkező nyirokcsomó duzzanat úgynevezett macskakarmolási betegség tünete is lehet – olvasható a Kamaszpanasz.hu írásában.

   A macskakarmolási betegség egy külön néven kiemelt kórkép, amit el lehet különíteni azoktól az egyéb, döntően bakteriális kórképektől, amelyeket szintén a macskák karmolásával szerhetünk meg leggyakrabban – mondta el a portálnak dr. Kádár János, immunológus, infektológus főorvos.
   A betegséget bakteriális fertőzés okozza. A Bartonella henselae nevű kórokozó elsősorban az otthonról kijáró, vagy kóbor macskákban gyakran kimutatható anélkül, hogy az állatoknál bármilyen betegséget vagy tünetet okozna. Ha azonban a karmolással a baktérium az ember véráramába kerül, akkor a sérülés nyomán megjelennek a macskakarmolási betegség tünetei. Az amerikai járványügyi központ adatai szerint a macskák 40%-a lehet hordozó, a kórokozó elsősorban az egy év alatti macskákban fordul elő.
   A sérülés helyén megjelenő erősödő bőrtünetek, mint a vörösség, dudor, hólyag, láz, fejfájás a fertőzés jele lehet. Jellegzetes tünet még a sérülés helyéhez közeli nyirokcsomók duzzanata. Ha a marás a lábon történt, akkor a lágyékhajlatban lévő nyirokcsomók, ha a karon, akkor a hónaljban lévőknél jelentkezik a duzzanat.
   A macskakarmolási betegség tünetei általában egy hét alatt maguktól is elmúlnak. Ugyanakkor javasolt orvoshoz fordulni, ha a tünetek ennél tovább is megmaradnak, vagy a nyirokcsomók duzzanata a test más pontján is megjelennek, nem csak a karmolás közelében. Ilyen esetekben antibiotikumos kezelésre is szükség lehet, illetve fontos kizárni egyéb olyan betegségeket, amelyek hasonló tünetet produkálhatnak.
   A macskakarmolási betegség emberről-emberre nem terjed, csak fertőzött állat karmolásával kapható el. Ilyenkor mindig fontos a sebet alaposan fertőtleníteni. Mivel a macskák nyálában megtalálható a kórokozó, ami így fürdés során a szőrükre is kerülhet, ezért nagyon fontos az állattal való játék, foglalkozás után mindig alaposan kezet mosni – figyelmeztet írásában a Kamaszpanasz.hu.