Oldalletöltések száma: 10678269
2020. július 14. kedd 17:23,
Örs és Stella napja van.

Ha ön tudatosan kevesebb húst eszik, mint korábban, flexitarian lett

flexitarianus nosalty huTombol a már eddig fél Magyarországnyi területet letaroló tűz Ausztráliában, amelyről mind több szakember véli úgy, ez már a klímaváltozás miatt következett be. Eközben terjed egy újfajta táplálkozási szokás, amellyel állítólag megmenthetnénk a bolygónk klímáját.

   A kutatók szerint a világ megmentéséhez elengedhetetlen a húsfogyasztás drasztikus csökkentése, de ahhoz több tényező megléte is szükséges. Ehhez lehet jó módszer a sokfelé terjedő flexitarianizmus – írta a Theguardian.com cikke alapján az Élőbolygónk.hu

   A Lancet orvosi folyóiratból átvett, The Guardian cikkben ismertetett kutatás szerint drámai változásokra van szükség az élelmiszer-termelésben és a táplálkozási szokásainkban annak érdekében, hogy elkerüljük a bolygó katasztrofális károsodását. Eszerint a vörös hús fogyasztását 50 százalékkal kell csökkenteni, a diófélék, a gyümölcsök, a zöldségek és a hüvelyesek bevitelét pedig meg kell duplázni.
   A tanulmány szerzőinek számításai szerint az észak-amerikaiaknak 84 százalékkal kevesebb vörös húst lenne szabad enniük, de hatszor több babot és lencsét, az európaiaknak pedig 77 százalékkal kevesebb húst, és tizenötször több diót és magfélét.
   Egy, a Nature tudományos folyóiratban tavaly októberben megjelent másik kutatás szerint a húsfogyasztást 90 százalékkal kellene csökkenteni a globális felmelegedés és a vízhiány elkerülése érdekében.
   A túlzott húsfogyasztás problémája, más környezeti válságokhoz hasonlóan, politikai megoldásokat is igényel. A húsfogyasztás azonban továbbra is személyes választás kérdése (már ahol erre lehetőség van). Jó hír, hogy az emberek étrendje folyamatosan változik, és egyre növekvő arányban jelennek meg a vegetáriánusok, a vegán étrend hívei.
   A csökkentett húsfogyasztás másik újfajta szokása a flexitarianizmus, amelynek követői többnyire növényi eredetű élelmiszereket fogyasztanak, ám néhanapján szívesen iktatnak be az étrendjükbe minőségi húsokat. miközben kerülik a feldolgozott húsok fogyasztását – derül ki az Élőbolygónk.hu összeállításából.
   A vegetáriánus és vegán mellett az új fogalom tehát a flexitarian, amely olyan személyt takar, akinek az étrendjében főként zöldség szerepel de néha fogyaszt húst vagy halat is.