Oldalletöltések száma: 10678313
2020. július 14. kedd 18:13,
Örs és Stella napja van.

Ha eddig nem gondolták volna, most kiderült, veszélyes a hideg a szívbetegekre

infarktus hidegben articles mercola comAzt már megszokhattuk, hogy ha kánikula közeledik, a hatóságok, egészségügyi szakemberek figyelmeztetik az időseket, betegeket, hogy ne tartózkodjanak hosszan a szabadban, mert súlyos veszélyek leselkednek egészségükre. Most kiderült, a hidegnek a megfázáson, fagyáson túl is megvannak a maga veszélyei.

   Komoly összefüggést találtak a koszorúér-betegség miatt kialakuló hirtelen halál és a lehűlések között – mondta a Semmelweis Egyetem Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika Kardiológiai Tanszékének vezetőhelyettese szerdán az állami hírtévé egyik műsorában.

   Dr. Gellér László hozzátette: eddig a túlságosan meleg időjárást tekintették veszélyesnek a szívbetegek számára, azonban új kutatások a hideg idővel való összefüggést is tudták igazolni. Angliába 2 fokos hőmérséklet-csökkenés hatására közel 3-4 százalékkal, Kanadában 10 fokos csökkenés miatt 2 százalékkal nőtt meg a koszorúér-betegség miatt kialakuló hirtelen halálok száma a kutatások szerint.
   A zord időjárás főképp az eddig nem diagnosztizált és kezeletlen szívproblémákkal élőknek jelent veszélyt, mivel a szervezet a lehűlésre összehúzódással válaszol, így elképzelhető, hogy az eredetileg is beteg szívet az érösszehúzódás terheli túl.
   A műsorban elhangzott, hogy akár négyszeresére is nőhet a szívinfarktus és a hirtelen szívhalál kockázata a hideg időben. A hirtelen szívhalál vezető halálok, Magyarországon évente 26 ezer ember hal meg emiatt – tette közzé az információkat az MTI.