Oldalletöltések száma: 10663655
2020. június 6. szombat 20:47,
Norbert és Cintia napja van.

Aki színházba, kiállításra, múzeumba jár, sokáig fog élni

kiallitas latogatok visitstaugustine comArról már mi is írtunk, hogy bizonyos sportágak rendszeres művelése évekkel, vagy akár egy évtizeddel is meghosszabbíthatja a sportemberek életét, most meg arról kaptunk hírt, hogy a kultúra is növelheti az élettartamunkat. 

   Tizennégy évig figyelték a kutatók az ötven év felettieket és arra jutottak, hogy tovább él, aki több kultúrát fogyaszt. Már az is jót tesz, ha évente egyszer elmegyünk egy múzeumba – írta a Fidelio.hu.

   Egy új kutatás szerint, amelyet 6710, 50 év feletti felnőtt bevonásával végeztek, hosszabb élethez vezet a gyakori kultúrafogyasztás. A British Medical Journal tanulmánya egy tizennégy évig tartó megfigyelés eredménye. Eszerint azok, akik évente egyszer elmennek operába, múzeumba, kiállításra, színházba, tizennégy százalékkal kisebb eséllyel haltak meg a tizennégy év alatt, míg azok, akik havonta megteszik ugyanezt, harmincegy százalékkal.
   A tanulmány szerint ennek nem az az oka, hogy a kultúrát fogyasztók jobb szociális helyzetben vannak, ezek az eredmények függetlenek a demográfiai, szociális vagy egészségi mutatóktól. A kutatók szerint a kultúrafogyasztás hozzájárul a mentális egészséghez, a kognitív képességek megőrzéséhez, de még fizikai aktivitást is jelent időskorban. Azt már számos kutatás megerősítette, hogy a demencia kiváló ellenszere a zene – írta a Fidelio.hu.