Oldalletöltések száma: 10663642
2020. június 6. szombat 19:57,
Norbert és Cintia napja van.

Több tizedfokot hűltünk másfél száz év alatt

lazmeres livescience comHa ma valaki azt mondja, hogy 37 fok a testhőmérséklete, akkor bizonyára figyelmeztetik a környezetében, hogy figyeljen magára, mert hőemelkedése van. De nem volt ez mindig így, mint kiderült, egy ideje megváltozott az emberek testhőmérséklete.

   Carl Reinhold August Wunderlich német orvos határozta meg a 19. század közepén a normál testhőmérsékletet. A leírások szerint ehhez több mint egymillió hőmérsékletmérés adatait átlagolta, és határozta meg, hogy az egészséges ember testhőmérséklete 37,0 Celsius-fok – írta az Index.hu.

   Napjainkban a normál emberi testhőmérséklet átlagosan 36,5-36,8 fok, ahogy említettük a 37 fok már a hőemelkedés alsó határa. Wunderlich a méréseihez egy viszonylag hosszú, több mint 20 centiméteres lázmérőt használt. Ez a maga korában igazán korszerű volt, bár ma már elavultnak számít.
   Emiatt is az elmúlt 170 évben egyre-másra jelentek meg a Wunderlichtet cáfoló, pontosító tanulmányok, amelyek szerint lejjebb kell vinni néhány tized fokkal a normál testhőmérséklet referenciaértékét. Csakhogy – derült ki a Stanford Egyetem kutatóinak kutatásából – lehet, hogy nem wunderlicht hőmérője mért rosszul, hanem lehűltek időközben az emberek.
   A kutatók az amerikai orvosi archívumokból majdnem 200 ezer ember orvosi kartonjából gyűjtötték ki a testhőmérsékleti adatokat. 24 ezer uniós veteránét az amerikai polgárháború idejéből, 15 ezret a hetvenes évek országos egészségfelmérő programjaiból, illetve 150 ezret a Stanford Egyetem saját nyilvántartásából, amely az évezred első éveinek állapotát tükrözi. Az eredmények alapján egyértelmű, hogy idővel változott az átlagos testhőmérséklet.
   Azoknak a férfiaknak, akik a 19. század elején születtek, átlagosan 0,59 Celsius-fokkal volt magasabb a testhőmérsékletük, mint a mostaniaknak. Az adatok azt mutatták, hogy stabil, évtizedenként 0,03 fokos csökkenés ment, illetve megy jelenleg is végbe az emberi testhőmérsékletben. A hűlés a nőknél is hasonló: a 19. század végéhez viszonyítva mára 0,32 fokkal lett alacsonyabb a nők hőmérséklete.
   Nem valószínű, hogy a hőmérsékletmérés technológiájának fejlődése okozhatja a változást. A kutatást vezető Julie Parsonett szerint rengeteg szempontból változik az emberi test fiziológiai működése az időben, így igazából az lenne a meglepő, ha ez nem érintené a testhőmérsékletet. Mást eszünk, más körülmények között élünk, mint régen és természetesen a fertőzésekkel szemben is másképp védekezünk – olvasható az Index.hu cikkében.