Oldalletöltések száma: 10663620
2020. június 6. szombat 18:58,
Norbert és Cintia napja van.

Étkezési szokásainkon is múlik vesénk állapota

vesebetegseg aidsmap comAkinek még nem volt baja a veséjével, észre sem veszi, hogy e létfontosságú szerve egyáltalán létezik, akinek viszont megbetegszik, megtapasztalhatja annak minden hátulütőjét. Éppen ezért nem árt azoknak is nagyon figyelniük veséjük állapotára, akik ma még makkegészségesek.

   A vesék, illetve a mellékvesék egészsége kulcsfontosságú egész szervezetünk működése számára. Befolyásolja az anyagcserét, a méregtelenítést, a hormonrendszert, éppen ezért fontos tudni, hogyan táplálkozzunk a megóvása érdekében – hívta fel rá a figyelmet a Házipatika.com portál.

   Érdemes például mértékletesnek lenni a sófogyasztással, a sós ételek nem feltétlenül ártanak a vesének, sőt kis mértékben még jót is tesznek, viszont ha túlzásba visszük, akkor a vesék zsugorodását okozhatja. Szintén mértékletesnek kell lenni a kávéval, a cukorral, a csokoládéval, és az egyéb serkentő hatású élelmiszerekkel. Kerüljük a túl sok hideg ételt, illetve jeges italt is. A pasztőrözött gyümölcsleveket is hanyagoljuk, kivéve az áfonyalevet, amely nagyon is egészséges a vesék és a húgyutak számára, de csak akkor, ha sikerül belőle olyat venni, amelynek gyümölcstartalma 100 százalékos, és nem tartalmaz hozzáadott cukrot.
   A csontleves rendszeres fogyasztása is vesevédő, de igyekezzünk olyan állatok csontjaiból készíteni, amelyeket fűvel tápláltak. Napi 8-10 pohár vizet érdemes inni, ha azt akarjuk, hogy veséink egészségesek legyenek. Nem kell mindnek tiszta víznek lennie, a levesek és a teák is ide számítanak. A lédús zöldségek, gyümölcsök is jót tesznek, például az uborka vagy a spenót, illetve a salátafélék.
   A téli hónapokban minimális mértékben érdemes növelni a tengeri ételek, például az alga vagy a tengeri halak beviteli mennyiségét, bár ezeket az év minden szakaszában bátran lehet fogyasztani. Az is fontos, hogy mindennap eleget aludjunk, ne együk túl magunkat, és késő éjjel már ne együnk, ha megoldható.
   A vesék számára hasznos étel a hajdina, komló, fekete rizs, cékla, a vesebab, vízigesztenye, petrezselyem, vöröskáposzta, a bogyós gyümölcsök, az uborka, a fekete szezámmag, alga, dió, mogyoró és a zöld tea is – írta a Házipatika.com.