Oldalletöltések száma: 10685728
2020. augusztus 14. péntek 09:28,
Marcell napja van.

Már szállnak a pollenek pedig még csak február eleje van

mogyoro kiderul startlap huMég éppen csak befelé tartunk a szokásos téli influenzaszezonunkba, máris itt az újabb fenyegetés. A pollenallergiásoknak nem volt sok nyugalmuk, ugyanis az enyhe télnek köszönhetően már számolhatnak a virágpor kellemetlen hatásaival.

   Megkezdődött az idei pollenszezon – jelentette be a tisztifőorvos pénteken a Facebook-oldalán. Mint írta: a hirtelen jött enyhülés hatására a múlt héten országszerte megjelent a levegőben a mogyoró, az éger, valamint a ciprus- és tiszafafélék pollenjei.

   Koncentrációjuk a hétvégén már többfelé az allergiás tüneteket kiváltó közepes szintet is elérte, sőt a mogyoró pollenterhelése helyenként már magas volt. A Nemzeti Népegészségügy Központ javasolja, hogy a mogyoró, az éger, vagy a ciprus- és tiszafafélék pollenjére allergiások készüljenek fel a tünetek megjelenésére, illetve erősödésére és kérjenek tanácsot kezelőorvosuktól.
   A következő napokban, a visszatérő hűvösebb idő hatására átmenetileg várhatóan mérséklődik a pollenterhelés és jellemzően az alacsony-közepes tartományban marad. Tüneteket okozó szintet továbbra is elsősorban a mogyoró pollenkoncentrációja érhet el.
   A pollenallergiás betegeknek gondot kell fordítaniuk a megelőzésre, a tünetek enyhítésére, az életvitel, a nyaralás megtervezésére. Ebben nyújt segítséget a Nemzeti Népegészségügyi Központ naponta frissülő pollenjelentése Polleninformációk címen áll az MTI által közzétett közleményben.