Oldalletöltések száma: 10678332
2020. július 14. kedd 18:29,
Örs és Stella napja van.

Haza még nem jött, de már Európában van sok gólya

golya feherMiközben az emberek még a régi hagyományoknak megfelelően azt figyelték, hogy az állatkerti medve meglátta-e az árnyékát február 2-án (meglátta), amely a néphit szerint még hosszú telet jelent, addig a természetvilág szabadon élő állatai már tudják, hogy a klímaváltozás miatt hamarosan jön a meleg.

   A szokatlanul enyhe tél miatt már január közepén megérkeztek az első gólyák Európába. Alsó-Szászországban mintegy 30 madarat észleltek három héttel ezelőtt – tudatta az Euronews.com.

   Az éghajlatváltozás miatt valószínűleg ők nem repültek el Afrika középső vagy déli részéig. Szakértők szerint elképzelhető, hogy csak Spanyolországig vagy Marokkóig jutottak. Magyarországra még nem érkezett vissza gólya. Az elmúlt két évben, mind a kétszer, február 13-án, a Suri névre keresztelt madár volt az első hazatérő.
   Ahogy Orbán Zoltán, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület szóvivője az Euronews-nak elmondta, A legfrissebb műhold-leadós, színesgyűrűs adatok azt mutatják, hogy vannak korábban visszatérő egyedek, volt olyan magyar gólya, amely csak Izraelig vonult, nem ment el Szudán-Csád térségébe, vagy akár Dél-Afrikába, de alapvetően azt lehet mondani, hogy Magyarországon a fehér gólyák vonulása a két legnagyobb nemzeti ünnepünkhöz kötődik, a tavaszi érkezés dandárja március 15-e környéke, az őszi elvonulás pedig augusztus 20-a.
   A nyár végén mintegy 20-25 ezer fehér gólya kel útra Magyarországról dél felé. Mindössze pár tucat madár marad telelni. A kétezres évek eleje óta ez általános tendencia. A Kárpát-medencében erősebb az éghajlatváltozás, mint a globális átlag, ez a biológiai sokszínűség szempontjából is veszélyes tényező.
   Ürge-Vorsatz Diána klímakutató úgy véli, a biológia úgy védekezik, hogy a fajok délről északra kezdenek vándorolni, viszont a Kárpát-medence teljesen körül van véve hegyekkel, és emiatt ez az átmenet sokkal nehezebb. Így azokat a fajokat, amelyeket látunk, hogy vagy vesztenek az élőhelyükből, vagy akár helyileg ki is halnak, ezeknek a helyét könnyen átveszik az invazív fajok. Ennek eredménye lehet egy jövőbeli poloskainvázió vagy a mezőgazdasági kártevők elszaporodása – írta az Euronews.com.