Oldalletöltések száma: 10678342
2020. július 14. kedd 18:35,
Örs és Stella napja van.

Rovarfajok százezreit veszíthetjük el örökre

rovarok learningresources comA rovarok az állatvilág legnépesebb osztálya, a rovarfajok számát egyesek hárommillióra becsülik, mások harmincmilliót sem tartanak lehetetlennek, derül ki a Wikipédia szócikkéből. Sajnálatos módon ennek a rengeteg fajnak egy igen tetemes része akár még a mi életünkben végkép eltűnhet a Föld színéről.

   Az egymillió veszélyeztetett állat- és növényfajból nagyjából 500 ezret a rovarok tesznek ki, figyelmeztetnek a kutatók egy vasárnap közzétett tanulmányban, amely a Biological Conservation nevű folyóiratban jelent meg. A tanulmányról, és a szomorú állapotról a 444.hu számolt be.

   Legutóbb 66 millió évvel ezelőtt volt példa a rovarok ilyen tömeges eltűnésére, amikor egy meteorit-becsapódás többek közt a dinoszauruszokat is elpusztította. Most viszont szinte kizárólag az emberiséget terheli a felelősség a rovarok pusztulásáért, amelyben közrejátszik a rovarirtó szerek használata, a klímaváltozás és az is, hogy több, mint kétezer rovarfajta szerepel az emberi étrendben.
   A pillangók, bogarak, hangyák, méhek, darazsak, legyek, tücskök és szitakötők eltűnése ráadásul helyrehozhatatlan károkat okoz olyan természetes folyamatokban, mint a növények beporzása, nem beszélve arról, hogy ezek a rovarok a kártevők pusztításában is fontos szerepet töltenek be. Annyira, hogy ennek globálisan 235-577 milliárd dollárban kifejezhető értéke van. A rovarok pusztulása ráadásul Európában és az Egyesült Államokban is a madarak számának csökkenéséhez vezetett.
   Pedro Cardoso, a cikk vezető szerzője szerint ez csak a jéghegy csúcsa, hiszen a nagyjából 5,5 millió rovarfajból több milliót nem is ismerünk, így nem is lehet pontosan felmérni a pusztulás mértékét – olvasható a 444.hu portálon.