Oldalletöltések száma: 10678351
2020. július 14. kedd 19:02,
Örs és Stella napja van.

Térkép készül a szúnyogok tenyészőhelyeiről

szunyoginvazio erdekesvilag huBár most minden más baj eltörpülni látszik a koronavírus-járvány veszélyei mellett, remélhetően hamarosan túljutunk a mostani gonosz állapoton és újra csak olyan csípős ellenséggel kell szembenéznünk mint a szúnyogok hada. A szakemberek mér készülnek erre az időszakra.

   A katasztrófavédelem egyik kiemelt célja a jövőben a biológiai szúnyoggyérítés arányának növelése. Hatékony biológiai gyérítést viszont csak olyan pontos térképek birtokában lehet végezni, amelyek megmutatják, hol vannak a szúnyogok tenyészőhelyei. Ilyen térképek jelenleg csak néhány térségről állnak rendelkezésre – tudta meg a Boon.hu.

   A katasztrófavédelem az idei szúnyoggyérítési programjának részeként kezd munkálkodni a hiányosság megszüntetésén. Ehhez megállapodás született a szakértőkkel, akik az elkövetkező három évben tizenöt olyan régióban végeznek szakszerű és részletes feltérképezést, ahol évről éve sok szúnyog fejlődik ki. A részletes térképek birtokában a biológiai gyérítések részarányát, valamint a kezelések hatékonyságát jelentősen javítani lehet.
   Az idén a Duna mentén Gönyű és Paks között térképezik fel a szakértők a szúnyogok kifejlődési területeit. A tervek szerint az elkövetkező két évben kerül sor a Velencei-tó, a Duna többi szakasza, a Rába, Tisza-tó, a Tisza szúnyogtenyésző-helyekben gazdag részei, a Körösök és a Dráva.
   A felméréseket és az adatok feldolgozását szakértők végzik, akik a nemzetközi és a hazai protokolloknak megfelelően járnak el. A korszerű térinformatikai adatbázis elkészítéséhez drónokat is használnak – írta a Boon.hu.