Oldalletöltések száma: 10678316
2020. július 14. kedd 18:20,
Örs és Stella napja van.

Az orvosok szerint jó lenne, ha szájmaszkot viselnénk

szajmaszk fromthegrapevine comAz ember végigmegy a főváros néhány útján, de teheti ezt a vidéki kivárásokban is, és azt fogja tapasztalni, hogy aki valamilyen szerencse folytán hozzájutott egy szájmaszkhoz, az többnyire hordja is, pedig az országos tiszti főorvos a járvány kezdete óta azt sulykolja belénk, hogy ne viseljünk maszkot, ha nem vagyunk betegek.

   Ez az álláspont pedig messzemenően szembemegy a legtöbb járvány-sújtotta ország gyakorlatával, hiszen van ahol már kötelezővé is tették a közterületeken, boltokban, intézményekben a maszk viselését. A magyar orvosok sem értenek egyet a tiszti főorvos – és a kormány – álláspontjával. Minderről az Index.hu írt.

   Az utasítást a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) egy, az Emberi Erőforrások Minisztériumával közös plakáton kezdte terjeszteni a közösségi médiában, valamint más hivatalos felületeken, amellyel sokak felháborodását kiváltották. Azt országos tiszti főorvos, dr. Müller Cecília is elismerte, hogy egy egyszerű maszk is megakadályozza, hogy valaki cseppfertőzéssel továbbadja a vírust, bár a helytelen maszkhasználat a biztonság hamis illúzióját is keltheti.
   A Magyar Orvosi Kamara Facebook oldalán ugyanakkor egy saját plakáttal tette egyértelművé, hogy a maszk gátolja vírus átadását tünetmentes fertőzötteknél is, ezzel hozzájárul a járvány terjedésének akadályozásához. Nemcsak magunkat, hanem egymást is védjük vele – derül ki az Index.hu írásából.
   A tömeges maszkviselés útjában áll az a tény, hogy sebészi maszkok – amelyek valóságban tulajdonképpen csak egyszer használatosak lennének – gyakorlatilag nem kaphatók, bár rendre lehet olvasni és hallani a hírekben, miszerint nincs hiány sebészi maszkból és tonnaszámra érkeznek is belőlük Kínából.