Oldalletöltések száma: 10663650
2020. június 6. szombat 20:18,
Norbert és Cintia napja van.

Nem jó ötlet nyers húst adni a kutyánknak, macskánknak

kutya nyers hus campfiretreats comA kutya és macskatartóknak folyamatos feladatuk kedvenceik helyes táplálása. Vannak, akik egyszerűen intézik el mindezt, kiöntik az általuk megfelelőnek tartott szárazeledelt a jószág edényébe, aztán ezzel le is tudták az etetést. Mások a kutyájukat házi koszton, vagy éppen az újabb trend szerint nyers húson is tartják.

   Az utóbbi években az állattartók körében ugrásszerűen megnőtt a kutya, macska nyers hússal etetésének népszerűsége. A legismertebb ilyen étrendek a BARF diéta és az úgynevezett „prey modell” (ragadozó modell) – olvasható az Állatorvos.net oldalon

   Leegyszerűsítve a két étrend röviden abban különbözik, hogy a BARF („Bones and Raw Food”, „Bones and Raw flesh” máshol: Biologically Appropriate Raw Food”) diétában az arányok 40% csontos hús, 30% zöldség-gyümölcs, 30% nyers hús, míg a prey modellben nincs növényi összetevő, itt 80% a hús, 10-10% a csontos hús és a belsőségek aránya.
   Ahogy írják, ismereteik szerint tudományos szervezetek eddig nem állítottak fel olyan kereskedelemben kapható vagy házilag összeállítható pontos nyers eleség arányokat, amely bizonyítottan minden életkorban és állapotban teljes értékű és tápláló lenne kutya és macska számára. Arra sincs semmilyen tudományos bizonyíték, hogy a BARF, vagy más nyers diéta etetése egészségesebb lenne kedvenceink számára, mint az előre gyártott vagy a főzött eleség.
   Éppen ellenkezőleg. Azonos vagy közeli fajok esetében (kutya-farkas) a vadon élő és nyers étrenden lévő állatok élettartama rövidebb, mint a fogságban élőké, a betegségek előfordulása pedig azonos, vagy magasabb a vadon élőknél. Habár természetesen az is igaz, hogy mindez nemcsak az étrendbeli különbségekkel magyarázható, hanem a háziállatok megelőző védelmén, mint például a vakcinázás, parazita megelőzés, ivartalanítás stb.
   Kedvenceink hosszú élettartamának oka éppen az, hogy nem hagyjuk őket a természetes szelekció elszenvedőiként, hanem megóvjuk őket számos betegségtől. Az ivartalanított kandúr macskák élettartama például nagyjából 10 évvel hosszabb nem ivartalanított társaik természet adta élettartamánál.
   Az állatorvosok és állatokkal foglalkozó egyéb szakemberek felelősséggel nem ajánlhatják a nyers étrendet a számtalan egészségügyi kockázata miatt az állatra nézve, amelyek nem közömbösítik a esetleges előnyöket – derül ki az Állatorvos.net szakcikkéből.