Oldalletöltések száma: 10663608
2020. június 6. szombat 18:22,
Norbert és Cintia napja van.

Nyomjuk magunkba a kalóriát, éhség nélkül

nassolas nlc huAz emberek többsége a főétkezések közben is rendszeresen megkíván pár falat harapnivalót, még többen az ebéd, vagy vacsora után egy kis édességet, nassolnivalót. Erről pedig a legtöbben tudják, hogy nem helyes.

   A szakirodalomban a nassolást a főétkezések közötti étkezéseknek is nevezik, de ez és a kis étkezés mégis különbözik egymástól – olvasható a Napidoktor.hu írásában.
   

   Vannak persze, akik úgy vélik, ők nem nassolnak, legfeljebb csak a főétkezések között kisebb étkezést folytatnak. A kis étkezés előre eltervezetten, szervezetten történik, míg a nassolás impulzusszerűen, tervezés és legtöbbször tényleges éhség nélkül megy végbe.
   A nassolás másik fő jellemzője, hogy az elfogyasztott ételek, italok rendszerint magas energiasűrűségűek (kis adag is jelentős mennyiségű kalóriát tartalmaz), viszont a szervezet számára értékes tápanyagokban sokszor szegények. A nassolnivalók legtöbbször édességek, vagy sós ropogtatnivalók, és ide tartoznak a gyümölcsitalok, rostos gyümölcslevek, cukorral készült limonádé, szénsavas üdítőitalok, energiaitalok, tej, kakaó, kávé extrákkal és az alkohol is.
   Manapság a nassolás elterjedéséhez a stressz, az időhiány miatt a főétkezések ritmusának felborulása, rendszertelenné válása, de akár társadalmi, vagy személyes szokások is hozzájárulhatnak. Nagyon gyakori a tévézés alatti nassolás, amikor a műsort, vagy a reklámot nézve szinte automatikusan eszünk, ráadásul az étvágy feletti kontroll könnyen elvész. Ugyanez megtörténhet a számítógép előtt ülve, munka vagy online kommunikáció közben is.
   Ha a nassolást sikerül előre tervezett, egészséges kis étkezésekre váltani, az a testsúlyunkra és az egészségi állapotunkra is kedvező hatást gyakorolhat – javasolta dr.    Gajdács Ágnes obezitológus szakorvos. Ennek megelőzésére érdemes egészséges rágcsálnivalókra cserélni a megszokott rágcsálnivalóinkat, például csíkokra vágott zöldségfélékre, egy könnyű levesre, vagy langyos salátára, néhány falat zabkorpával kevert natúr joghurtra vagy kaukázusi kefirre és még jobb, ha mindezek helyett megiszunk egy-két pohár vizet – olvasható a Napidoktor.hu oldalon.