Oldalletöltések száma: 10663621
2020. június 6. szombat 19:02,
Norbert és Cintia napja van.

Hörcsögök példája mutatja számunkra, hogy miért kell szájmaszkot viselnünk

virus terjedese wnyc orgBudapesten még most is meglehetősen sokan viselnek szájmaszkot, de például a velencei-tavi fürdőhelyeken nagyrészt csak a boltok vásárlóin, alkalmazottjain látható ilyen védőfelszerelés. Egy kísérlet megmutatta, hogy miért is kell a koronavírus-fertőzés ellen az arcmaszk, még ha nem is kellemes a viselése.

   A Hongkongi Egyetem kutatói állatkísérlettel bizonyították, hogy hogyan lassítható a járvány terjedésének üteme a szájmaszk viselésével – írta a Házipatika.com.

   Az egyetem mikrobiológiai tanszékének vezetői rendhagyó módon, hörcsögökkel vizsgálták meg a betegség terjedését. Korábban ugyanis már igazolták, hogy a szíriai aranyhörcsög szervezete a hasonló enzimreceptoroknak köszönhetően nagyjából ugyanúgy reagál a fertőzésre, mint az embereké. Emiatt a betegség is hasonló ütemben terjedhet közöttük, mint ahogy az az emberi populációban megfigyelhető.
   Az állatok egy részét megfertőzték a vírussal, majd azokat összeeresztették az egészséges egyedekkel. A South China Morning Postban közölt cikk szerint abban az esetben, ha az állatokat semmilyen módon nem választották el egymástól, egy hét alatt a 15 egészséges egyedből 10 megfertőződött. A kísérlet másik részében a fertőzött állatok ketreceire maszkot helyeztek fel, majd ezt tették az egészséges példányok közelébe. Így 15 vizsgált hörcsög közül csupán kettőt fertőzött meg a koronavírus. A harmadik kísérlet során pedig az egészséges állatok ketrecére helyezték a maszkokat, így már kétszer annyi, vagyis négy hörcsög fertőződött meg.
   Úgy tűnik tehát, hogy a maszk nagyon hatékony a vírus terjedésének lassításában. A kutatás egy további érdekességre is felhívta a figyelmet: azoknál a hörcsögöknél, akiket ugyan maszkkal védtek, mégis megfertőződtek, rendszerint a betegség is enyhébb lefolyású volt. Ez szintén arra utal, hogy a maszkviselés csökkenti a betegség kockázatát – olvasható a Házipatika.com cikkében.