Oldalletöltések száma: 10663651
2020. június 6. szombat 20:35,
Norbert és Cintia napja van.

Nagy túlélő a dió kegyetlen kártevője

dio fertozott savariaforum huTavaly nagyon sokan szembesültek azzal, hogy kedvenc diófájuk ugyan sok termést hozott, de azok nagy része nem fordult ki burkából, a diók nagy része a megfeketedett burkában hullott a földre. Sokan nem is kísérleteztek a beteg dióval, egyből elégették a termését, pedig a csúnya kinézetű dió jelentős része fogyasztható volt.

   A betegséget a nyugati dióburok fúrólégy okozta, amely a dió burkát fertőzi meg, s bár a dió kemény héját nem tudja átrágni így is tetemes kárt képes okozni. Az ellene való védekezés gyakorlatilag a rovarcsapdák állításában és a fertőzött gyümölcsök gyors megsemmisítésében merül ki – írta az Agroinform.hu.

   A Mein-schoener-garten.de, német hírportál szerint veszély fenyegeti az európai diófákat, amelyeket a kártevők eddig a levelek és a fa magas alkaloida tartalma miatt többnyire elkerültek. A 30 évvel ezelőtt Észak-Amerikából behurcolt nyugati dióburok fúrólégy egyre súlyosabb károkat okoz több európai országban.
   A kártevő mintegy tíz évvel ezelőtt Nyugat-Magyarországon is megjelent. Ez a házilégy nagyságú rovar a dió érése előtt annak zöld burkát átfúrja, és a petéit a gyümölcs belsejébe rakja. Az ott kikelő lárvák a gyümölcs nagy részét felfalják, és annak egész belsejét egy sötét színű, képlékeny és ragadós masszává alakítják át, miközben a dió burkán is fekete foltok jelennek meg.
   Enyhébb esetekben a kártevő a dióbél rágásával csak annak minőségét rontja. A megtámadott és földre hullott dióból a bábok a talajba jutnak, és annak felső rétegében telelnek át, majd a következő év júniusa és augusztusa között kelnek ki. Egyes esetekben a kártétel a termés 50 százalékát is megsemmisítheti. Egy nőstény fúrólégy akár 400 petét rakhat, mintegy 30 gyümölcsbe befúrva.
   A befúrás helye apró fekete pontokról felismerhető, de ekkor már késő a védekezés. Jelenleg két svájci diófajta ellenállónak mutatkozik a fúrólégy ellen, viszont célzott védekezés gyakorlatilag csak rovarcsapdák állításában és a fertőzött gyümölcsök gyors megsemmisítésében merül ki – írta a Agroinform.hu.
   Noha ma már van megfelelő védekezési technológia a nyugati dióburok fúrólégy kártétele ellen, a gazdálkodók körében mégsem terjedt el az alkalmazása, mert rendkívül drága.