Oldalletöltések száma: 10663638
2020. június 6. szombat 19:54,
Norbert és Cintia napja van.

Európában négyből egy gyereknek gondot okoz este az elalvás

szorongo tinedszóózser culturedplus comAhány család annyiféle nevelési módszer, elvárás és szabály hat a gyerekekre. Van, ahol nagy a fegyelem és a szigorúság, vannak családok, ahol túlzottan is engedékenyek a szülők, vagy éppen amit egyikük tilt, a másikuk megenged. Mindezek elbizonytalanítják a gyerekeket, ahogy a túlzott iskola elvárások is.

   Egyre több serdülőkorú gyerek küzd mentális problémákkal Európában, ez derül ki az Egészségügyi Világszervezet (WHO) legfrissebb jelentéséből – írta az Euronews.com.

   Az iskoláskorú gyerekek viselkedéstudományi kutató központja (HBSC) 45 országban 227 441 gyerek fizika és lelki egészségét, valamint társadalmi kapcsolatait vizsgálta 2014 és 2018 között. A megkérdezettek 11, 13 és 15 évesek voltak. Az eredmény jelentős visszaesést mutatott a legtöbb országban.
   A jelentés megállapítja, hogy a kamaszok mentális jólétére a szabályok, irányelvek mellett hatnak kulturális és gazdasági faktorok is. A vizsgált országok egyharmadában a gyerekek úgy érzik, az iskola túl nagy elvárásokat támaszt irányukba. A 2014-es adatokhoz képest egyre többen nem szeretnek iskolába járni. Érdekes megállapítás, hogy a tinédzserkor felé haladva úgy érzik magukat, hogy az iskola mind nagyobb elvárásokat támaszt, egyre nő a nyomás, és ezért egyre rosszabbul érzik magukat az iskolában, egyre kevésbé bíznak tanáraikban és osztálytársaikban, sőt, egyre kevésbé számítanak a támogatásukra.
   A HBSC tanulmányozta a digitális technológia használatát, és annak hatását a gyerekek mentális jólétére is. Egyértelmű, hogy a számítógépnek, az internetnek megvan a maga haszna, de a sérülékeny fiatalokra hatalmas veszélyt is jelent. Az internetes zaklatás az elsődleges veszélyforrás. 10 megkérdezett kamaszból átlagosan több mint egy válaszolta azt, hogy az elmúlt két hónapban legalább egyszer érte ilyen online támadás.
   Európában folyamatosan nő azoknak a fiúknak és lányoknak száma, akik arra panaszkodnak, hogy gyakran lehangoltak, idegesek vagy feszültek. A WHO európai regionális igazgatója elmondta, hogy négyből egy gyereknek egy héten legalább egyszer nehézséget okoz este az elalvás. A nemek közti különbség is megmutatkozik. A lányok nagyobb számban érzik magukat rosszul és vannak kitéve a zaklatásnak, mint a fiúk.
   A WHO európai regionális igazgatója, Dr. Hans Henri P. Kluge szerint ezek az adatok nagyon aggasztóak kell, hogy legyenek a jelenkor felnőttei számára. A reakciónk, a válaszaink erre a növekvő problémára meghatározóak a következő generációk számára –olvasható az Euronews.com cikkében.