Oldalletöltések száma: 10672190
2020. július 6. hétfő 03:54,
Csaba napja van.

Velünk élő veszedelem a kullancs

kullancskiszedo orvosok huÚgy tűnik, míg korábban szezonális veszély volt a kullancsok okozta fertőzés, addig már jószerével egész évben számolhatunk a vérszívók jelenlétére. A kutyatartók tudják, hogy az enyhe teleken is találhatnak kullancsot a kutyájukban. De nem csak a háziállataink, mi is veszélyben vagyunk a kullancs okozta fertőzéstől és ehhez erdőbe sem kell mennünk.

   Nemcsak a természetben, hanem a városi parkokban is sok a kullancs, ezért érdemes elővigyázatosnak lenni: ha időben eltávolítják a kullancsot, jelentősen csökkenthető a megbetegedés esélye – hangzott el az állami hírtévé keddi adásában.

   A kullancsveszélyre hívják fel a figyelmet a szakemberek: egyes területeken már minden második kullancs hordozza a Lyme-kórt, ezerből egy pedig az agyvelőgyulladás kórokozóját.
   Földvári Gábor, az Ökológiai Kutatóközpont tudományos főmunkatársa hangsúlyozta, hogy nagyon nagy mennyiségben vannak jelen a kullancsok a természetben. Ahogy elmondta, a Lyme-kór bonyolult természetes ciklussal rendelkezik, nemcsak a kullancs az egyik főszereplő, hanem a kórokozót fenntartó természetes gazdák is, például feketerigó, sün vagy valamilyen rágcsáló.
   A védekezés első lépése, hogy legyünk tisztában a veszéllyel, rendszeresen vizsgáljunk át magunkat. A szakember szerint nehezebb dolgunk van, mint a szúnyogokkal, ugyanis a kullancsok csípése sokszor fájdalommentes, mert fájdalomcsillapító anyagot és véralvadásgátlót pumpál a vérünkbe és az immunrendszerünket is kijátsszák.
   A fertőzés forrása sokszor a kerti munka, mivel a fűnyírással, vagy az avar összegereblyézésével a kullancsok búvóhelyeit bolygatjuk meg. De a városi parkokban is előfordulnak kullancsok. Egy erdei séta, kiadós kerti munka vagy egy városi parkban tett látogatás után mindenképpen nézzük át magunkat, mert minél hamarabb távolítjuk el a kullancsot, annál kisebb az esélye annak, hogy a kórokozó bekerül a testünkbe.
   Hozzátette, hogy az agyvelőgyulladást egy vírus okozza, amely ellen nincs specifikus gyógymód, viszont ritkábban fordul elő. Míg a Lyme-kórt okozó baktériumok akár 40-50 százalékos gyakorisággal fordulnak elő a kullancsokban, addig az agyvelő-és agyhártyagyulladást okozó vírus ezrelékes nagyságrendben fordul elő európai adatok szerint. Földvári Gábor felhívta a figyelmet arra is, hogy a kullancs által terjesztett agyvelő-és agyhártyagyulladást más módon, a pasztörizálatlan tej és azokból készült sajtok fogyasztásával is el lehet kapni.